Στα μαλακά θα ρίξουν την κυβέρνηση οι Θεσμοί στην δεύτερη έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας

 

Στα μαλακά θα πέσει η κυβέρνηση στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τον προβληματισμό τους για τις σημαντικές καθυστερήσεις σε μια σειρά από κρίσιμες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και την ανησυχία τους για τα θέματα των δικαστικών αποφάσεων και του κατώτατου μισθού οι απεσταλμένοι «ελεγκτές» των δανειστών στην Αθήνα δεν είναι διατεθειμένοι να ανεβάσουν τους τόνους.

Αντιθέτως, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι βασικές εκκρεμότητες σταδιακά θα κλείσουν και ότι τελικά η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Τα κυριότερα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, στα οποία εντοπίζονται καθυστερήσεις, είναι:

Το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Η γενική κατεύθυνση είναι να μεταφερθεί στα ελληνικά δεδομένα το κυπριακό μοντέλο του προγράμματος «Εστία», με επιδότηση της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος, υπό προϋποθέσεις, και σύνδεση της αξίας του δανείου με την εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας. Εντούτοις, δεν έχουν καθοριστεί τα ανώτατα όρια εμπορικής αξίας των ακινήτων και τα εισοδηματικά όρια που θα ισχύσουν, προκειμένου να εμπίπτουν οι δανειολήπτες στο νέο πλαίσιο προστασίας. Δεν έχουν συμφωνηθεί ούτε οι προϋποθέσεις «κουρέματος» ή επιμήκυνσης των στεγαστικών δανείων.

Η μείωση των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες μέσω τιτλοποιήσεων: Το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού (APS) για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 20 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση, στα πρότυπα της λύσης που εφαρμόστηκε στην Ιταλία. Ωστόσο, το μεγάλο ύψος των κρατικών εγγυήσεων και των προμηθειών των τραπεζών που θα χρειαστούν προβληματίζει τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι θέλουν να μην υπάρξουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπλοκές τόσο για τον φετινό όσο και για τους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Οι ιδιωτικοποιήσεις και πρωτίστως το Ελληνικό, η Εγνατία και οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ): Το βεβαρυμένο ιστορικό καθυστερήσεων και προβλημάτων στις αποκρατικοποιήσεις, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά, προβληματίζει έντονα τόσο τους τεχνοκράτες των δανειστών όσο και τους επενδυτές.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα: Τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειξαν ότι τα κρατικά φέσια μειώθηκαν μόλις κατά 40 εκατ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο, στα 2,581 δισ. ευρώ από τα 2,621 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Η επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων: Με φόντο τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «φωτογραφικές» προκηρύξεις, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δέσμευση, που κανονικά έπρεπε να είχε καλυφθεί έως τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα, δύο μεγάλες εστίες ανησυχίας είναι:

Περισσότερα σε λέξεις

1.Οι αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις. «Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα με εξαιρετικά σημαντικό κόστος που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και ειδικότερα στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019», σχολίασαν οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των θεσμών στις χθεσινές επαφές τους με κόμματα της αντιπολίτευσης.

2.Η αύξηση του κατώτατου μισθού: Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους και η αύξηση του κατώτατου έχουν θορυβήσει τόσο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η εισήγηση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% έως 10%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι δέχονται μια αύξηση από 5% έως 7,5%-8%, αλλά θεωρούν ότι μεγαλύτερο ποσοστό δεν δικαιολογείται από την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η αποστολή των δανειστών στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την έκδοση σύντομης ανακοίνωσης τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και από το ΔΝΤ.

Τα συμπεράσματα από τη σύντομη επίσκεψη των θεσμών στη χώρα μας θα συζητηθούν σε επίπεδο Euro Working Group στις 31 Ιανουαρίου. Εκτός από τη δεύτερη έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει και ειδική έκθεση για τις μακροοικονομικές ισορροπίες που εντόπισε στην ελληνική οικονομία τον περασμένο Νοέμβριο (πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, μεγάλος όγκος «κόκκινων» δανείων, αρνητική καθαρή διεθνής επενδυτική θέση, υψηλή ανεργία). Ξεχωριστή έκθεση για τη χώρα μας θα καταρτίσει το ΔΝΤ.

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr (ρεπορτάζ Μάριος Ροζάκος)

 

Καμία δημοσίευση για προβολή