Στα όρια της κωμωδίας: Μετά από οκτώ ψηφοφορίες η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει ακόμα πρόεδρο

Σε πεδία που δύσκολα αναλύονται με πολιτικούς όρους, ή εν πάση περιπτώσει, με «κανονικούς» πολιτικούς όρους οδηγείται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και, μαζί του, το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, παρότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν οριακή πλειοψηφιά στη Βουλή των Αντιπροσώπων (222 έδρες έναντι 212 των Δημοκρατικών), μετά από οκτώ ψηφοφορίες ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, Κέβιν Μακάρθι, δεν έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 218 ψήφους -ή την απαραίτητη πλειοψηφιά επί των παρόντων βουλευτών- και να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής.

Αποφασισμένοι οι «ακραίοι»

Ο λόγος; Μια μικρή αλλά αποφασισμένη ομάδα βουλευτών του κόμματος, που πρόσκεινται στον Ντόναλντ Τραμπ και διακατέχονται από ακροδεξιές και γενικά όχι ιδιαίτερα ισορροπημένες θέσεις, αρνούνται να στηρίξουν τον Μακάρθι, τον οποίο θεωρούν «αδύναμο» και «ιδεολογικά κενό». Μάλιστα, ο αριθμός τους μοιάζει να αυξάνεται από 19 που ήταν αρχικά σε 21 κατά τις δύο τελευταίες ψηφοφορίες.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Μακάρθι, εδώ και δύο μέρες, προσπαθεί εναγωνίως να πείσει τους «αντάρτες» να τον στηρίξουν, έχοντας κάνει τεράστιες υποχωρήσεις έναντι των απαιτήσεών τους (ακόμα και στο ζήτημα της πρότασης δυσπιστίας κατά της ηγεσίας του κόμματος), ωστόσο η ομάδα των ακραίων όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά επιμένει να αρνείται να στηρίξει τον πολιτικό από την Καλιφόρνια.

Σοβαρό πρόβλημα

Αντιθέτως, ακόμα και μετά την σαφή στήριξη που ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ παρείχε στον Μακάρθι, η ομάδα των ακραίων έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει και τον καλεί να αποσυρθεί και να βρεθεί άλλος υποψηφίος, λιγότερο «συστημικός» και περισσότερο κοντά στην ιδεολογική τους πλατφόρμα, η οποία, αν και όχι ενιαία, εν πάση περιπτώσει, χαρακτηρίζεται από ακραίες θέσεις για όλα τα ζητήματα.

Η όλη ιστορία, η οποία έχει να συμβεί στην αμερικανική Βουλή εδώ και έναν αιώνα, θα μπορούσε να είναι ως και αστεία, ωστόσο η αδυναμία των Ρεπουμπλικάνων να εκλέξουν πρόεδρο, ως πλειοψηφούσα παράταξη, έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, καθώς η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόεδρο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να λειτουργήσει συνολικά το Κογκρέσο, όπερ σημαίνει καμία παραγωγή νομοθετικού έργου.

«Ντροπιαστική κατάσταση»

Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρέμβει στο απόλυτο μπάχαλο που δημιουργείται στο Κογκρέσο, καθώς ο Τζο Μπάιντεν έχει τη δυνατότητα να προωθήσει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες μέσω προεδρικών διαταγμάτων. Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί δεν κρύβουν το schadenfreude τους για το χάλι που παρουσιάζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την εικόνα «ντροπιαστική» και «άσχημη». «Ελπίζω να συμμαζευτούν», είπε, προσθέτοντας ότι η προτεραιότητά του είναι «να προχωρήσουν τα πράγματα». Στο ίδιο ύφος ο Μπάιντεν σημείωσε ότι «δεν είναι πρόβλημά μου. Απλώς, θεωρώ ότι είναι ντροπιαστικό που τραβάει τόσο πολύ (σ.σ. η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής».

«Η κατάσταση είναι πολύ θλιβερή»

Από την πλευρά της, η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, εμφανίστηκε εξαιρετικά δηκτική προς τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους της, λέγοντας ότι «είναι το πρόβλημά τους, η απουσία σεβασμού για τον θεσμό και για την ευθύνη που έχουμε όλοι να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα και να εργαζόμαστε για το καλό των Αμερικανών πολιτών. […] Η κατάσταση αυτή είναι πολύ θλιβερή».

Πάντως, αργά ή γρήγορα το πρόβλημα θα λυθεί, το Κογκρέσο θα συσταθεί σε σώμα και ο Τζο Μπάιντεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια εχθρική Βουλή -οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία- η οποία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βραχυκυκλώσει την προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ να εφαρμόσει τις πολιτικές του, λέγοντας «όχι σε όλα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή