Στα όρια της νευρικής κρίσης βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία με το παρατεταμένο  clawback – Στηρίζεται σε ψέματα και συστηματική παραπλάνηση λέει η ΠΕΦ

Στα όρια της νευρικής κρίσης βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία με το παρατεταμένο  clawback.  Η υποχρεωτική επιστροφή ενός μεγάλου ποσοστού του τζίρου των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στο δημόσιο, ως πέναλτι για την… αδυναμία των αρμόδιων Αρχών να συγκρατήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη, έχει φτάσει το σύστημα υγείας στα όριά του.

Μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο για το clawback, o Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Βασίλης Πενταφράγκας, έκανε λόγο για «μία ρύθμιση στηριγμένη στη συστηματική παραπλάνηση και σε πολλές μισές αλήθειες».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ Βασίλης Πενταφράγκας

Ο κ. Πενταφράγκας τόνισε – ή άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί – ότι :

Το βασικό ψέμα είναι ότι το clawback δεν το επέβαλε και το διατήρησε η τρόϊκα αλλά οι Ελληνικές κυβερνήσεις.

Η συστηματική παραπλάνηση από σειρά κυβερνήσεων είναι ότι το μέτρο εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, κάτι που δεν συμβαίνει.

Πρόκειται για «ψέμα» να υποστηρίζεται ότι το clawback είναι «μέτρο αυτοσυγκράτησης»,  τη στιγμή που ωθεί όλη την αλυσίδα να επιδιώκει τη μεγιστοποίηση των πωλήσεων, συνεπώς την υπέρβαση της δημόσιας δαπάνης.

Πρόκειται για «απάτη» το γεγονός ότι, ενώ ανακοινώθηκε ως προσωρινό μέτρο ορισμένης διάρκειας, εξελίχθηκε σε μόνιμο εργαλείο ανέξοδης (για το δημόσιο) φιλολαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων. Συμβαίνει όμως να λειτουργεί πλέον εις βάρος των ασθενών και της οικονομίας της χώρας.

Πρόκειται για «απάτη» το γεγονός ότι το clawback δεν απομειώνει τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά καταγράφεται ως «έσοδο» του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα οι διεθνείς οργανισμοί να έχουν πλαστή και μεγεθυμένη εικόνας των φαρμακευτικών δαπανών στην Ελλάδα και έτσι να μην αντιλαμβάνονται πλήρως τις στρεβλώσεις της Ελληνικής αγοράς φαρμάκου.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή