Υπόγειες διαδρομές -Επιχείρηση αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Στα ρετάλια της πολιτικής επενδύει το σύστημα Τσίπρα για τις «Πρέσπες» και το μέλλον

Σε επιχείρηση αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, εξελίσσεται η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να κυρωθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Το σύστημα Τσίπρα επενδύει στα ρετάλια της πολιτικής, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ξένο παράγοντα και να παραμείνει στην εξουσία όσο γίνεται περισσότερο.

Η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει βαθύτατη κρίση και η σημερινή Βουλή βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση, όπως καταγράφεται σε όλες της δημοσκοπήσεις – ακόμη και αυτές που διενεργεί το Μαξίμου. Έτσι εκπληρώνεται και η … προφητεία στενών συνεργατών του πρωθυπουργού για «ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού».

Μετά τη λεηλασία την υπέστησαν οι ΑΝ.ΕΛ., το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, που οδηγήθηκαν στα ακραία όρια της κοινοβουλευτικής αυθυπαρξίας τους για να βρεθούν τα 151 «ναι», τώρα που ανεβαίνει ο πήχης για τις ψήφους με τις οποίες επιθυμούν να περάσουν τη συμφωνία για το «Μακεδονικό», οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δείχνουν να μην διστάζουν να περάσουν στο επόμενο και καθοριστικό βήμα αναδιάταξης της κοινοβουλευτικής σύνθεσης.

Ήδη η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι, που ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ως αντίδραση στις αποφάσεις του κόμματος για τις «Πρέσπες», σηματοδοτεί την διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Πλέον ο Σταύρος Θεοδωράκης μένει με τέσσερις μόλις βουλευτές, εκ των οποίων ο Γρηγόρης Ψαριανός έχει εκφράσει την κάθετη διαφωνία του σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ανάλογη είναι επί της ουσίας και η θέση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος διατηρεί την, επί της ουσίας, διαλυμένη κοινοβουλευτική ομάδα του, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία και αποδεχόμενος να γελοιοποιείται … «δανείζοντας» τους βουλευτές του στον ΣΥΡΙΖΑ στις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Στο ΚΙΝ.ΑΛ. οι διεργασίες είναι έντονες μετά την ταύτιση  του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου της έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτης ΔΗΜΑΡ (που επίσης συμφωνεί με τον πρωθυπουργό στο ζήτημα αυτό).

Στο ΚΙΝ.ΑΛ. εκείνο που βλέπουμε είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου σε μια εξέλιξη που καθορίζεται από την υπόγεια «επικοινωνία» του Μαξίμου με την ομάδα των «Προεδρικών» του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση της νέας Κεντροαριστεράς.

Με «μυστικές συμφωνίες» που όμως «ο κόσμος τις έχει τούμπανο», ο  κυβερνητικός μηχανισμός δείχνει αποφασισμένος να διαλύσει το Κίνημα Αλλαγής και όλα τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης για να ικανοποιηθεί η επιθυμία του πρωθυπουργού για έναν «νέο διπολισμό» με τον ίδιο να ηγείται σε έναν «προοδευτικό πόλο με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ» που θα αντιπαρατεθεί στις επόμενες εκλογές με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα αποτελέσει στο μέλλον ουσιώδη παράγοντα εξελίξεων.

Καμία δημοσίευση για προβολή