Στα τέλη Δεκεμβρίου έρχονται τα εμβόλια στην Ελλάδα – Θα εμβολιάζονται δύο εκατ. πολίτες το μήνα. Πως θα γίνονται οι εμβολιασμοί

“Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε προς χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι εμβολιασμοί εκεί θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα”, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές. Τα εμβόλια θα έρθουν στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου και θα χορηγηθούν δωρεάν.

Η κεντρική προμήθεια των εμβολίων θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διαθέσει στις χώρες 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων στον ίδιο χρόνο παράδοσης, με την ίδια αναλογία εμβολίων προς τον πληθυσμό της κάθε χώρας και στην ίδια τιμή.

Ποιό είναι το Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού

Σε ό,τι αφορά την οργάνωση του εμβολιασμού θα λειτουργήσουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα  μπορούν να εμβολιάζουν μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Θα υπάρχουν δύο βάρδιες πρωινή και απογευματινή με έξι ημέρες εργασία εβδομαδιαίως.

Αν έρθουν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- και χρειαστεί τότε θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -που ήδη κάνει το 30% των τεστ κορονοϊού σε Κέντρα Υγείας μειώνοντας το βάρος στα νοσοκομεία- θα στηρίξει και τα εμβολιαστικά κέντρα στις επτά υγειονομικές περιφέρειες.

Δείτε ακόμη: Σκληρό διπλωματικό πόκερ για την Τουρκία – Γερμανία, Γαλλία κρατούν “τα κλειδιά” των εξελίξεων. “Κεραυνοί” Γερμανικού Τύπου κατά Ερντογάν

Ποιοί θα εμβολιαστούν πρώτοι

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι  υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω SMS, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων. Το κράτος θα καταχωρήσει μέσω του ΑΜΚΑ την βάση δεδομένων και θα δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να εμβολιαστούν οι πολίτες.

Ο εμβολιασμός υγειονομικών θα γίνει σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και Υγειονομικές Δομές. Τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους  σε οίκους ευγηρίας θα εμβολιάσουν 65 κινητές μονάδες. Οι πρόσφυγες θα εμβολιαστούν από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις δομές που βρίσκονται Το προσωπικό και οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα από υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται κοντά σε αυτά.

Η αξιοποίηση του ελληνικού rapid test

Η δημιουργία ελληνικού rapid test θεωρείται ότι συνιστά μία τεράστια επιτυχία. Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της «εμβληματικής δράσης» -όπως είχε ονομαστεί από την κυβέρνηση την άνοιξη- που χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

H δράση των ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας απέδειξε ότι οι έλληνες επιστήμονες βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Κατασκεύασαν κάτι το οποίο λίγες χώρες έχουν καταφέρει. Πλέον στόχος είναι η εμπορική εκμετάλλευση, καθότι έχουν κατοχυρωθεί δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.

Διαβάστε ακόμη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή