Στα ύψη το κόστος ασφάλισης των πετρελαιοφόρων πλοίων μετά το “επεισόδιο” στον κόλπο του Ομάν

Την ανηφόρα έχει πάρει το κόστος ασφάλισης των πετρελαιοφόρων πλοίων, μετά τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια, στον Κόλπο του Ομάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το περιστατικό της Πέμπτης 13/06, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του κόστους ασφάλισης των φορτίων που διακινούνται στη μεγαλύτερη πετρελαιο-εξαγωγική περιοχή του πλανήτη.

Πηγές με γνώση της αγοράς αποκαλύπτουν ότι το κόστος ασφάλισης για τα τάνκερ του Περσικού Κόλπου έχει εκτιναχθεί τουλάχιστον στα 185.000 δολάρια για τα σούπερ-τάνκερς.

Τον περασμένο Μάιο, το κόστος ασφάλισης είχε διαμορφωθεί στα 50.000 δολάρια, μετά τις αντίστοιχου είδους επιθέσεις σε τέσσερα πετρελαιοφόρα, κοντά στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ήδη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αρκετές εταιρείες έχουν «παγώσει» τις παραδόσεις φορτίων, εξαιτίας της επαναξιολόγησης των κινδύνων διακίνησης φορτίων αργού.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης σημειώθηκαν εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια, τα οποία έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στο Στενό του Ορμούζ.  Οι ΗΠΑ έχουν επιρρίψει την ευθύνη στο Ιράν, το οποίο αρνείται κάθε εμπλοκή.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί και τον Μάιο, κοντά στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου είχαν «χτυπηθεί» τέσσερα πετρελαιοφόρα πλοία.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 30% του παγκόσμιου πετρελαίου διακινείται μέσω της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής. «Εάν αυτά τα νερά καταστούν μη ασφαλή, η προμήθεια σ’ όλο τον δυτικό κόσμο τίθεται υπό κίνδυνο» προειδοποιεί ο Πάολο ντ’Αμίκο, επικεφαλής της Intertanko.

Διαβάστε επίσης:  Δεν αποκλείει στρατιωτική σύρραξη στον Περσικό Κόλπο Γερμανός ειδικός – Τι λέει στη Deutsche Welle

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ