“Σκαρφαλώνουν” στα επίπεδα του 2002 οι τιμές των ακινήτων στην Αττική. Ράλι τιμών και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τί φοβούνται τα στελέχη της αγοράς

Ράλι τιμών στις τιμές πώλησης κατοικιών στην Αττική καταγράφεται κατά τη διάρκεια του φετινού τρίτου τριμήνου του έτους, ενώ εντυπωσιακές είναι οι αυξήσεις και σε πανελλαδικό επίπεδο. Στην πρώτη περίπτωση, μάλιστα, αγγίζουν επίπεδα που είχε να δει η χώρα εδώ και 17 χρόνια, δηλαδή, από το 2002, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφεται ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των τιμών από το 2006, δηλαδή όταν η αγορά κατοικίας βρισκόταν στο απόγειό της.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το φετινό τρίτο τρίμηνο, οι τιμές στην περιοχή της πρωτεύουσας κατέγραψαν ετήσια αύξηση της τάξεως του 11,9%, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 11,7% που είχε σημειωθεί το 2006. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίδοση εδώ και 17 χρόνια, δηλαδή από το 2002, οπότε οι τιμές στην Αττική είχαν αυξηθεί κατά 16,2%.

Αντίστοιχα, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών. Συγκεκριμένα, η άνοδος άγγιξε το 9,1%, με το προηγούμενο αντίστοιχο υψηλό έτους να καταγράφεται το 2006, όταν η άνοδος ήταν της τάξεως του 13%. Η επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών είναι εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ειδικότερα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, οι τιμές το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση, ενώ το δεύτερο τρίμηνο η άνοδος άγγιξε το 7,7%. Συνολικά το 2018 η μέση άνοδος δεν είχε ξεπεράσει το 1,8%.

Πέραν της Αττικής, όπου η μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό έχει πυροδοτήσει ένα ράλι τιμών, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 8,5%, ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, η άνοδος των τιμών διαμορφώθηκε στο 6,9%.

Τέλος, στην υπόλοιπη χώρα (όπου περιλαμβάνονται κυρίως περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης), οι τιμές για το τρίτο τρίμηνο του 2019 ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,3%. Αντίστοιχα, το τρίτο τρίμηνο, οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων κατέγραψαν αύξηση κατά 9%, ενώ αντίστοιχα οι τιμές των παλιότερων διαμερισμάτων ενισχύθηκαν κατά 9,2%. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2018 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 2% και 1,6% αντίστοιχα.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι η μεγάλη άνοδος στις τιμές των ακινήτων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την αγορραστική δύναμη των νοικοκυριών που παραμένει ασθενική και εκφράζουν προβληματισμό για το γεγονός ότι αν και η μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό έχει επιδράσει θετικά στις τιμές, πλην όμως έχει φτάσει στο σημείο να συμπαρασύρει τις τιμές και σε περιοχές όπου οι ξένοι αγοραστές δεν είναι ενεργοί.

Οπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, παρότι η άνοδος είναι ευπρόσδεκτη, καθώς διαμορφώνει ένα θετικό κλίμα στην αγορά, εντούτοις, πολλά νοικοκυριά εξακολουθούν να αδυνατούν να αποκτήσουν ακίνητο, παρά τη μείωση της ανεργίας και τα πρόσφατα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων, ιδίως τις ασθενέστερες.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι αν δεν διαφοροποιηθούν άμεσα κάποια οικονομικά δεδομένα για τα νοικοκυριά, κυρίως σε επίπεδο μισθολογικών απολαβών και δυνατότητας πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση τέτοια που να επιτρέπει την αγορά κατοικίας, είναι πιθανό η σημερινή εκτίναξη των τιμών να «ξεφουσκώσει», τουλάχιστον για τις περιοχές εκείνες που δεν ενδιαφέρουν τους ξένους επενδυτές.

Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από την “Καθημερινή”

Περισσότερες Ειδήσεις
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή