Σταϊκούρας : Επ’ ωφελεία της κοινωνίας ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Στα χέρια του ΥΠΟΚ η κοινή επιστολή της Ε.Ε. για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.

έξοδος ενισχυμένη εποπτεία

Επ’ ωφελεία της κοινωνίας θα αξιοποιηθεί ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ο οποίος φαίνεται να δημιουργείται μέσα στο καλοκαίρι, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπενθύμισε ότι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος του Μαρτίου αποδόθηκε στην κάλυψη του 60% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και τον Ιούνιο για τη χορήγηση του Fuel Pass 2 το οποίο είναι ενισχυμένο σε σχέση με το προηγούμενο.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση ήταν απολύτως ειλικρινής στους πολίτες, πως εάν δεν υπάρξουν οριζόντιες ευρωπαϊκές λύσεις, κανένας κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει το σύνολο της επιβάρυνσης.

Υψηλός ο πληθωρισμός 

Αναφερόμενος στο ύψος του πληθωρισμού που αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτίμησε ότι θα είναι υψηλός, καθώς αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα της παγκόσμιας, της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας. «Εάν δεν υπάρξουν οριζόντιες ευρωπαϊκές λύσεις, κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της επιβάρυνσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ακόμη ότι στο πεδίο της καθημερινότητας των πολιτών, έχουν γίνει μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών κάτι που σημαίνει ότι «στο πορτοφόλι του περισσεύουν περισσότερα λεφτά για να κάνει κάτι άλλο, δηλαδή να αντιμετωπίσει πτυχές ή μέρος της ακρίβειας».

Για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

«Ό,τι ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, θα περιλαμβάνει και το 2023, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κόστους 450 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός θα είναι απολύτως έτοιμος τον Σεπτέμβριο με κοστολογημένα μέτρα».

Συμπλήρωσε πως «πρέπει τον Σεπτέμβριο να μετρήσουμε τι δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται το καλοκαίρι, να βρούμε με ακρίβεια το περιθώριο που έχουμε και στη συνέχεια, επειδή λειτουργούμε συλλογικά, να υπάρξει ιεράρχηση από τον πρωθυπουργό».

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνεισφορά του τουρισμού, λέγοντας ότι «προβλέπαμε έσοδα από τουριστικές εισπράξεις 15 δισ. ευρώ και πιθανόν να ανέλθουν κοντά στα 18 δισ. ευρώ ή να τα υπερβούν».

Στα χέρια του ΥΠΟΚ η κοινή επιστολή της Ε.Ε. 

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα βρίσκεται ήδη η κοινή επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία αναγγέλλεται και επισήμως η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία, στις 20 Αυγούστου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Πρόκειται ουσιαστικά για το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας της χώρας μας, η οποία κράτησε περισσότερο από μια δεκαετία και άλλαξε ριζικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία, οδηγώντας αναπόφευκτα σε μια νέα πραγματικότητα για το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού.

Δεν σημαίνει άνευ όρων και ορίων δημοσιονομική ελευθερία 

Βέβαια, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει άνευ όρων και ορίων δημοσιονομική ελευθερία, αφού ο έλεγχος και η αξιολόγηση της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως και το 2059 οπότε η χώρα θα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των Μνημονίων.

Η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023.

Καμία δημοσίευση για προβολή