Σταϊκούρας: Έρχεται εκταμίευση της β’ φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής και μείωση προκαταβολή φόρου έως 100%

Δεν έχει αλλάξει η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για ύφεση έως 8%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ανακοίνωσε μάλιστα ότι την επόμενη εβδομάδα επίκειται η εκταμίευση της β’ φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις.

«Εμείς αυτή τη στιγμή μένουμε σταθεροί στις εκτιμήσεις που είχαμε τέλος Απριλίου για ύφεση μέχρι 8%. Αυτές είναι οι δικές μας πρώτες εκτιμήσεις χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα με το πώς εξελιχθεί η κατάσταση στον τουρισμό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για ύφεση 9,7% φέτος.

Αναφορικά με την επικείμενη μείωση της προκαταβολής φόρου, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θα είναι γενναία και υπογράμμισε πως σε ορισμένες περιπτώσεις περιοχών ή κλάδων θα φθάνει και το 100%.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι  την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευτούν πάνω από 1 δισεκ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος χαμηλότοκων δανείων, που είναι σημαντικό γιατί γίνεται άμεσα, χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών, όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Υπήρχαν και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα αλλά δεν ήταν ζημιογόνες, παρά κερδοφόρες, είπε ο υπουργός, κι έτσι δε θα συμμετάσχουν. Επανέλαβε ότι μελετάται και τρίτη φάση του προγράμματος, με στόχο κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Στόχος της κυβέρνησης όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι να καλυφθούν και όσοι δεν έτυχαν στήριξης μέχρι σήμερα από το κράτος αλλά έχουν και αυτοί υποστεί πλήγμα από την πανδημία.

Αυτό θα συμβεί μέσα από την πρόσθετη ρευστότητα που δεν υπήρχε τον Απρίλιο, κατά το προηγούμενο κύμα μέτρων, καθώς τώρα η Ελλάδα έχει αποκομίσει από τις αγορές ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 7 δισεκ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων και έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.

Τέλος ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 3 Ιουλίου περισσότεροι από 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα λάβουν το ποσό που τους αναλογεί για τον Μάιο, όπως και ακόμη 2.000 δικαιούχοι από την προηγούμενη φάση.