Σταϊκούρας: Μείωση ΦΠΑ για εξετάσεις και φάρμακα σε ογκολογικούς ασθενείς

Στο 6% αναπροσαρμόζει το ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών στις τιμολογήσεις σε ραδιοφάρμακα και υπηρεσίες ακτινοθεραπευτικών θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς.

O εν λόγω συντελεστής ήταν μέχρι σήμερα στο 24% και 13% ανάλογα με το περιστατικό. Η εν λόγω ρύθμιση, όπως αναφέρουν κύκλοι των Υπουργείων Οικονομιών και Υγείας, έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα, που στοχεύει κυρίως στη μείωση των αναμονών των ασθενών για ακτινοθεραπεία

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, αναλαμβάνει τη νομοθετική πρωτοβουλία, βάσει της οποίας διαγνωστικά ραδιοφάρμακα αλλά υπηρεσίες ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς, θα υπαχθούν στον υπερ-μειωμένο συντελεστή 6%.

Μέχρι σήμερα, τα ανωτέρω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονταν στους συντελεστές 24% και 13%. Μάλιστα, ο συντελεστής ΦΠΑ είχε αυξηθεί στο 24% για τις εν λόγω παροχές από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η μείωση του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στο πεδίο της ακτινοθεραπείας, ιδιαιτέρως στην αναβάθμιση εξοπλισμού και υπηρεσιών, δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Βελτιώνονται έτσι οι παρεχόμενες υπηρεσίες τόσο για τους πολίτες της χώρας όσο και για τους επισκέπτες, προωθώντας τον ιατρικό τουρισμό.

Εκτιμάται, δε, ότι η νομοθετική ρύθμιση θα επιτύχει και τη μείωση των αναμονών των ασθενών για ακτινοθεραπεία. Επιπλέον, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα υπάρξει και μείωση του κόστους για ασθενείς που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται κυρίως για ασθενείς που κάνουν τις πράξεις αυτές ιδιωτικά, δηλαδή ανασφάλιστους ή εκτός ΕΟΠΥΥ, αλλά και πάσχοντες που χρειάζεται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών του Οργανισμού.

Επιπλέον, η μείωση του φορολογικού συντελεστή εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στον ΕΟΠΥΥ να ελέγξει αποτελεσματικότερα τη σχετική δαπάνη.

Πολύ θετικό χαρακτηρίζει το μέτρο ο αντιπρόεδρος της Ελληνικός Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γ. Καπετανάκης, καθώς θα οδηγήσει στη μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Χαρακτηρίζει το 24% ΦΠΑ αρκετά υψηλό συντελεστή και εκτιμά πως η μείωση θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων. Ωστόσο, για τους ασθενείς, όπως εξηγεί, όφελος υπάρχει αλλά σε αυτή τη φάση περιορίζεται στις περιπτώσεις διαγνωστικών εξετάσεων που διεξάγονται στον ιδιωτικό τομέα όπου ζητείται (πολλές φορές και καθ’ υπέρβαση των όσων προβλέπονται στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ) συμμετοχή του ασθενή στο κόστος του φαρμάκου. Ξεκαθαρίζει, δε, πως για τις ακτινοθεραπείες δεν υπάρχει συμμετοχή ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

Καμία δημοσίευση για προβολή