Σταϊκούρας: Στα 10 δις ευρώ το «πακέτο» στήριξης που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης – Πιθανά και νέα μέτρα σε πληγείσες περιοχές

ΣταΙκούρας μέτρα στήριξης

Στα 6,8 δις ευρώ φθάνει το ύψος των 12 μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη, ενώ μαζί με την ρευστότητα που παρέχει το τραπεζικό σύστημα το συνολικό «πακέτο» θα ανέβει στα 10 δις.

Την κοστολόγηση και την εξειδίκευση των νέων μέτρων έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε κοινές ανακοινώσεις με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Πώς κοστολογούνται τα 12 νέα μέτρα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας κοστολόγησε τα 12 μέτρα λέγοντας:

  • Η  μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες έχει κόστος 820 εκατομμύρια ευρώ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έχει κόστος 770 εκατομμύρια ευρώ και οι επιδοτούμενες 100.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν κόστος 350 εκατομμύρια ευρώ.
  • Στα 190 εκατομμύρια ευρώ φτάνει η επέκταση του προγράμματος Συν-Εργασία και η παράταση της Αναστολής φτάνει στα 330 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ο 3ος και ο 4ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν κόστος 2,1 δισ. ευρώ και η  απώλεια εσόδων από τα κίνητρα για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις εξαρτάται από τη συμμετοχή των εταιρειών.
  • Στα 1,86 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για την πληρωμή των αναδρομικών  και στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως υπολογίζεται το κόστος από  την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά  νησιά.
  • Στα 150 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το κόστος παράτασης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, ενώ η παράταση των επιδομάτων ανεργίας  στα 230 εκατομμύρια ευρώ.

«Διατηρούμε τις εφεδείες»

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ακόμη πως “διατηρούμε και εφεδρείες για μελλοντικές δράσεις, ανάλογα με τη δυναμική των εξελίξεων”.

Όπως είπε, τα μέτρα στήριξης ακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και “όταν κρίνεται αναγκαίο προχωράμε στην υλοποίηση νέων παρεμβάσεων“. Ο υπουργός Οικονομικών  ανέφερε πως  τα μέτρα αποδεικνύουν ότι “η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και παρεμβαίνει μεθοδικά, έγκαιρα και στοχευμένα“.

Πιθανά τα στοχευμένα νέα μέτρα σε πληγείσες περιοχές

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη περιοχών που μπήκαν σε τοπικό lockdown .

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές θα ήταν δυνατό να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα εργαλεία προκειμένου να στηριχθούν επιμέρους κλάδοι της οικονομία, συγκεκριμένες  κατηγορίες του πληθυσμού ή και  περιοχές που έχουν πληγεί υπέρμετρα σε σχέση με την υπόλοιπη πραγματική οικονομία.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή