Σταϊκούρας : Να σωθούν τα σπίτια όσων έχουν ανάγκη και όχι των κακοπληρωτών. Το σχέδιο “Ηρακλής και το πλάνο των Τραπεζών

Η εκτίμηση ότι το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων  σε μονοψήφιο ποσοστό ως το 2022, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, επαναβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών.

Η κυβέρνηση αναμένει – και το διαμήνυσε χθες – ότι όλες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν το σχέδιο «Ηρακλής», αφού δόθηκε και το πράσινο φως με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι  αν η ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» (Hercules Asset Protection Scheme, HAPS) θα λειτουργήσει τόσο εντυπωσιακά στην πράξη και τελικά  θα βοηθήσει τις τράπεζες να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους και να επιστρέψουν στην κανονικότητα ώστε να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ενισχύοντας παράλληλα και την οικονομία.

Για τους γνωρίζοντες, η επίπτωση του σχήματος στο κεφαλαιακό προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος, το κόστος συμμετοχής και τη διάθεση των επενδυτών, ενώ ως το τέλος του έτους οι πρώτες τιτλοποιήσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών του 2019, με τους οποίους θα αξιολογηθούν οι τράπεζες στα τεστ αντοχής του καλοκαιριού του 2020. Στην αγορά αναφέρεται ότι οι τρεις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς (η οποία θεωρείται και ως η περισσότερο ωφελημένη) είναι ήδη έτοιμες να συμμετάσχουν, ενώ προβληματισμός φέρεται να υπάρχει στην Alpha Bank, η οποία τον Νοέμβριο θα παρουσιάζει ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης κατά 10 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων της.

Σε πρώτη φάση, ο «Ηρακλής» θα απαλλάξει τις τράπεζες από το περίπου 40% του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPLs), που φθάνουν σήμερα τα 75,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να συνεισφέρει 200 εκατ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει με τους θεσμούς τον οδικό χάρτη για την ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων που εφαρμόζονται σήμερα, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μέσα στο 2020 ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και ο υφιστάμενος μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο οποίος βελτιώθηκε το προηγούμενο διάστημα ώστε «να σώσουμε τα σπίτια αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Κι από τις δύο πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση, ώστε να προχωρήσουν περισσότεροι πολίτες σε ρύθμιση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή