Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός καταδεικνύει ότι η οικονομία της χώρας έχει θετική δυναμική - Στόχος μας η ενίσχυση της μεσαίας τάξης

Ο προϋπολογισμός καταδεικνύει ότι η οικονομία της χώρας έχει θετική δυναμική, τόνισε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2020, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι πρωτοβουλίες για την στήριξη των ασθενέστερων θα συνεχιστούν εντός του δημοσιονομικού πλαισίου, ενώ υπογράμμισε ότι τα χρόνια της κρίσης το εισόδημα της μεσαίας τάξης συρρικνώθηκε και πρόσθεσε ότι: «στόχος της ΝΔ είναι αυτά τα εισοδήματα να τα ενισχύσει. Βοηθώντας, κυρίως, το 89% της κοινωνίας, τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

Η έννοια της μεσαίας τάξης όμως διευκρίνισε διαφέρει σημαντικά από την έννοια του μέσου εισοδήματος, καθώς η πρώτη διαμορφώνεται και από άλλους περιουσιακούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τις αναφορές του ΟΟΣΑ, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται:

 • τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ,
 • με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ,
 • και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ.

Σύμφωνα με το τελευταίο ετήσιο στατιστικό δελτίο της ΑΑΔΕ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 για τα εισοδήματα του 2017, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ. Το 83% κάτω των 20.000 ευρώ», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα νοικοκυριά με δύο παιδιά, λίγο περισσότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν, είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκουρας, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών του έτους 2018 της ΕΛΣΤΑΤ, για τα εισοδήματα του 2017, το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας εκτιμήθηκε στα 15.556 ευρώ, ενώ το ατομικό στα 7.863 ευρώ.

«Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία προχωράει με σταθερό και ιεραρχημένο βηματισμό στο ανοδικό σπιράλ της κανονικοποίησης, της αύξησης των βαθμών ελευθερίας και της ισχυροποίησης της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε όσα έχει μέχρι σήμερα υλοποιήσει η κυβέρνηση αναφέρθηκε επίσης ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι:

Περισσότερα σε λέξεις

 • Καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, ύψους 396 εκατ. ευρώ, που άφησε «παρακαταθήκη» η προηγούμενη Κυβέρνηση.
 • Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς, χωρίς περιττά ΝΑΙ και περιττά ΟΧΙ, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020, καλύπτοντας επιπλέον δημοσιονομικό κενό που υπερέβαινε το 1 δισ. ευρώ.
 • Προχωρήσαμε σε γενναία, μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
 • Βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα περίπου 600.000 πολίτες να αξιοποιούν τη νέα ρύθμιση.
 • Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση.
 • Επιπλέον, παρατείνουμε το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας για ακόμη 4 μήνες, παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης.
 • Καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε Κυβέρνησης.
 • Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό.
 • Προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν «σέρνονταν», όπως είναι η πώληση ποσοστού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
 • Προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε προχθές την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.
 • Δρομολογήσαμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
 • Νομοθετήσαμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου».

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός καταρτίσθηκε σε συνθήκες εντεινόμενης προσπάθειας για την πλήρη επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας, σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ