Σταράτες κουβέντες με διπλωματική γλώσσα από Σεντένο, Μοσκοβισί για μέτρα και δεσμεύσεις

 

Με σταράτες κουβέντες, Ο πρόεδρος του eurogroup Μάριο Σεντένο και ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μας έδωσαν το πλαίσιο της μεταμνημονιακής επόχής.

Κύριο χαρακτηριστικό των δηλώσεών τους ήταν επισήμανση της ιστορικότητας της στιγμής, η ανακούφιση για το τέλος  του ελληνικού προγράμματος και η επισήμανση των ελληνικών υποχρεώσεων στη συνέχεια προκειμένοηυ να υπάρχοην οι προϋποθέσεις εξόφλησης των δανειστών.

Τι δήλωσε ο Μάριο Σεντένο

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως ήταν ένα Eurogroup μεγάλης διαρκείας και πως έπειτα από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα θα “αποφοιτήσει” από την εποπτεία και θα σμίξει με τα κράτη που έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος σημείωσε πως οι θεσμοί επιβεβαίωσαν πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και συνεπώς έχει ολοκλήρωσει το τρίτο πρόγραμμα του ESM. “Αυτό ήταν, έχουμε μια ομαλή προσγείωση ενός πολύ δύσκολου πρότζεκτ και δεν θα υπάρξει επόμενο πρόγραμμα” είπε χαρακτηριστικά.

“Κατόρθωμα του Eurogroup” 

Ο Μάριο Σεντένο σημείωσε πως η Ελλάδα θεσμοθέτησε πάνω από 450 νομοθετικές δράσεις, οι οποίες ήταν συχνά δύσκολες για τον ελληνικό λαό, και ένα “κατόρθωμα” για το Eurogroup, καθώς η σημασία της Ελλάδας ήταν τέτοια, που, μετά από τρία πλήρη προγράμματα του ESM, δεν μπορεί να θυμηθεί κάποιο Eurogroup που να μην συζητήθηκε η Ελλάδα. 

Για τον πρόεδρο της Ευρωομάδας, η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της και αντίστοιχα το Eurogroup παρέδωσε ένα πακέτο μέτρων, στόχος του οποίου είναι η βιωσιμότητα του χρέους.

“Νέες ευθύνες”

Τα σημαντικά σημεία είναι πως η ολοκλήρωση του προγράμματος φέρνει και νέες ευθύνες, καθώς τώρα η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή τόσο των ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων όσο και των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων, στόχος των οποίων είναι η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Στο θέμα του χρέους ο πρόεδρος της Ευρωομάδας τόνισε πως το πακέτο μέτρων διαφυλλάσει τη βιωσιμότητά του, καθώς συμφωνήθηκε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του EFSF (ύψους 100 δισ.) και η περίοδος χάριτος των επιτοκίων κατά 10 χρόνια, η Ελλάδα θα λαμβάνει πληρωμές από τα ANFAS (Σ.Σ.ομόλογα που κατέχουν οι ξένες τράπεζες, ύψους 5,8 δις ευρώ) και τα SMP (Σ.Σ.ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 14,7 δις ευρώ) ως το 2022, αν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. 

Παράλληλα, σημείωσε πως ο ESM εξουσιοδοτήθηκε να αποδεσμεύσει 15 δισ. στην Ελλάδα, έπειτα από την έγκριση των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας με συνολικά 24,1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τις ανάγκες της μέχρι και 22 μήνες και δρώντας ως ασφάλεια από τα εξωτερικά ρίσκα. 

“Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε να πούμε εκ του ασφαλούς πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και προχωράμε προς το μέλλον, επαναλαμβανοντας τις δεσμεύσεις μας να στηρίξουμε την Ελλάδα και τους πολίτες της” ολοκλήρωσε.

Τι είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί

“Θέλω να εξήγησω τη σημασία αυτού που γινόμαστε μάρτυρες, είναι ξεχωριστό και ιστορικό: η ελληνική κρίση τελείωσε απόψε στο Λουξεμβούργο” δήλωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το Eurogroup. 

Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα, αλλά το διαχώρισε από τα προηγούμενα, λέγοντας ότι δεν θα είναι παρεμβατικό”. Η ολοκλήρωση του προγράμματος φέρνει νέες ευθύνες” σημείωσε, αναφέροντας όμως ότι θα υπάρχουν και νέες υποχρεώσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή