Σταθερό το Οικονομικό κλίμα σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ- Επιδείνωση καταγράφεται σε Βιομηχανία και Εμπόριο

Ανάπτυξη ελαφρώς υψηλότερη σε σύγκριση με το 2023 (2,2%) αναμένει για φέτος το ΙΟΒΕ στην τελευταία του έκθεση

Επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και το Λιανικό εμπόριο καταγράφεται, στο νέο δελτίο του ΙΟΒΕ, σε αντίθεση με τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες όπου σημειώνεται βελτίωση.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ο Δείκτης οικονομικού κλίματος, διατηρείται σταθερός, παραμένει αμετάβλητος τον Μάρτιο στις 101,3 μονάδες, όπως ήταν και τον Φεβρουάριο και σε επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2018, και επίσης υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης που είχε ανακοινωθεί στις 99 μονάδες.

Το γενικότερο θετικό, προεκλογικό κλίμα, φαίνεται να έχει επίδραση στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που ανακάμπτει, συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών, όπως συμβαίνει άλλωστε με χαρακτηριστικό τρόπο σχεδόν πάντοτε σε προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η τρέχουσα περίοδος υποδηλώνει μια στάση αναμονής καθώς προσεγγίζουμε μια σύνθετη εκλογική διαδικασία (ευρωεκλογών και περιφερειακών).

Άλλωστε, στο διάστημα αυτό δεν έχουν γίνει ουσιαστικές μεταβολές στην οικονομική πολιτική, με εξαίρεση την παροχολογία ένθεν κακείθεν. Δεν είναι το ίδιο θετικά τα μηνύματα από την Ευρώπη, τυχόν αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, μπορεί να βλάψουν τις προβλέψεις στις εξαγωγές. Στο οικονομικό περιβάλλον καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης του διεθνούς εμπορίου, γεγονός που ίσως επηρεάσει την ανοδική πορεία των εξαγωγών της τελευταίας περιόδου.

Στη βιομηχανία σημειώνεται οριακή επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω των ήπια ανοδικών εκτιμήσεων για τα αποθέματα. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία επιδεινώθηκε οριακά τον Μάρτιο, στις 103,8 (από 104,1) μονάδες, επίδοση ωστόσο ελαφρά υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (102,6 μον.). Η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης του Δημοσίου στις αγορές κεφαλαίου, αναμένεται να βελτιώσει και τους όρους χρηματοδότησης και των ελληνικών βιομηχανιών.

Στα αρνητικά, οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώθηκαν αισθητά χαμηλότερα, στους 4,6 (από 5,5) μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να είναι λίγο υψηλότερο, στο 71,0% (από 70%). Μετά το καλοκαίρι του 2015, η χρησιμοποίηση του εργοστασιακού δυναμικού έχει ενισχυθεί σημαντικά, κινούμενη συνήθως πάνω από το 70%, λόγω της αυξημένης παραγωγής.

Σε επίπεδο βασικών τομέων, οι τάσεις των προσδοκιών είναι μικτές. Αναλυτικά:

[more]

Στα Καταναλωτικά αγαθά, η τάση των προσδοκιών σε αντίθεση με το συνολικό δείκτη στη Βιομηχανία, είναι ανοδική, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 103,1 (από 101,5) μονάδες. Βελτίωση σημειώνεται σχεδόν σε όλες τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, ιδίως στην παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή σημειώνει περαιτέρω ενίσχυση στις +33 (από +20) μονάδες, ενώ το ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης παραμένει αμετάβλητο στις – 12 μονάδες, με το δείκτη εκτιμήσεων των αποθεμάτων να αυξάνεται στις +14 (από +6) μονάδες.

Στις εξαγωγές, η τάση είναι ανοδική ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση, το ισοζύγιο των 10 μονάδων βελτιώνεται περαιτέρω, στις +12 μονάδες. Τέλος, σημειώνεται ενίσχυση στο δείκτη που αφορά στις προβλέψεις για τις τιμές, στις +7 (από +2) μονάδες με το 87% (από 91%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους.

Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά, ο δείκτης υποχώρησε στις 82,2 (από 95,1) μονάδες, τάση η οποία διαμόρφωσε και τη δυναμική στο σύνολο της Βιομηχανίας, λόγω της επιδείνωσης των παραγγελιών και της ζήτησης. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή μειώνεται στις -17 (από +18) μονάδες, ενώ ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξασθενεί περαιτέρω, στις -51 (από -24) μονάδες.

Στην απασχόληση, ο δείκτης σημειώνει πτώση, στις -41 μονάδες, ενώ ως προς τις τιμές, ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στις +15 (από +21) μονάδες, με το 85% των επιχειρήσεων να αναμένουν σταθερότητα. Η τάση για τις εξαγωγές παραμένει ανοδική, με τις προβλέψεις για την απασχόληση να μειώνονται, με το σχετικό δείκτη να κινείται στη -11 (από +1) μονάδα.

Το ισοζύγιο στις προσδοκίες για τις τιμές βελτιώνεται ηπιότερα στις +2 (από +14 μον.), με το 9% (από 17%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδό τους και ένα 8% (από 4%) να προσδοκά αντίθετα μείωση.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή