Σταυρώνουν τους δανειολήπτες για να … «αναστήσουν» τις τράπεζες – Σκληρή εισπρακτική πολιτική από τα funds

 

Σε μια επιχείρηση διάσωσης των τραπεζών , οι «κόκκινοι» δανειολήπτες παραδίδονται στα ξένα funds που ενώ αγοράζουν «για ένα κομμάτι ψωμί» τα δάνεια τους, τα διαπραγματεύονται σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές, απειλώντας με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό υπέστη δεινή ήττα. Στην αρχή, προσπάθησε να κερδίσει προεκλογικούς πόντους, διαφημίζοντας τη «νέα προστασία» της πρώτης κατοικίας, αλλά αφού έπεσαν τα μαχαίρια των Θεσμών, τελικά η πλειοψηφία αναγκάστηκε να νομοθετήσει ένα «κουφάρι» νόμου που αφήνει τους περισσότερους δανειολήπτες απ’ έξω, χωρίς προστασία!

Το επόμενο τρίμηνο είναι καθοριστικό για τις τράπεζες (αλλά και τους δανειολήπτες)  καθώς η πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPE’s) βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Παρά το γεγονός ότι έχει βελτιωθεί η εικόνα των κόκκινων δανείων τους, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν «πρωταθλητές» Ευρώπης. Στη νέα στοχοθεσία των τραπεζών, που έχει κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας  (ESM) ήδη από τον Μάρτιο, προβλέπεται μείωση των κόκκινων δανείων στα 32 δις ευρώ και τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) να πέσει κάτω από το 20% του χαρτοφυλακίου (Ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 4%).

Στο τέλος του 2018, τα κόκκινα δάνεια ήταν μειωμένα κατά 12,7 δις ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2017. Το σύνολο έπεσε στα 81,8 δις ευρώ αρκετά μικρότερο από το ρεκόρ των 107,2 δις ευρώ που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2016.

Οι πλειστηριασμοί ωστόσο τρέχουν, οι στόχοι για ακόμα περισσότερους πλειστηριασμούς όλο και αυξάνονται και οι τράπεζες υιοθετούν νέους τρόπους για να βγάλουν από πάνω τους τα ακίνητα που περνούν στην κατοχή τους. Πέρσι, τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 11,7 δις από πωλήσεις και διαγραφές. Δάνεια 5,8 δις ευρώ πουλήθηκαν σε ξένους επενδυτές και 5,9 δις ευρώ διαγράφηκαν. Όλα δείχνουν ότι οι ρυθμοί πωλήσεων αυξάνονται και το 2019 θα δούμε νέο ρεκόρ.

Από την άλλη πλευρά, τα ξένα funds που αγοράζουν τα πακέτα των κόκκινων δανείων με μεγάλη έκπτωση, δεν δείχνουν την ίδια ελαστικότητα για ρυθμίσεις που έδειχναν στο παρελθόν οι τράπεζες. Ακολουθείται μία σκληρή εισπρακτική πολιτική που βάζει τους δανειολήπτες σε αδιέξοδο, αντιμέτωπους με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Οι ανανεωμένοι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων έως το 2021, είναι αυξημένοι και οι Θεσμοί περιμένουν να δουν άμεση ουσιαστική πρόοδο. Συνολικά ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για να ξεφορτωθούν τα δάνεια είναι 18 μήνες, λόγω του αυστηρότερου πανευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου για την κάλυψη των δανείων των τραπεζών από προβλέψεις. Στους μήνες αυτούς οι πιέσεις στους δανειολήπτες θα είναι αφόρητες…

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή