Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αύξηση πωλήσεων οπλικών συστημάτων. Τι σημαίνει η ειδική αναφορά στην Ελλάδα για αγορά πολεμικών πλοίων

Με ελληνικό… ενδιαφέρον δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το οικονομικό έτος 2022 που αφορούν στις μεταβιβάσεις όπλων και το εμπόριο στον τομέα της άμυνας των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους.

Κατ’ αρχάς, τα γενικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άμεσες στρατιωτικές πωλήσεις από αμερικανικές εταιρίες αυξήθηκαν 48,6% στα 153,7 δισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2022 από 103 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2021, ενώ οι πωλήσεις που διευθετήθηκαν μέσω της κυβέρνησης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 49,1% σε 51,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από 34,8 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ το προηγούμενο οικονομικό έτος ανήλθαν συνολικά σε 138 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα για πολλές μεταβιβάσεις οπλικών συστημάτων και αμυντικού εμπορίου απλώνονται σε πολλά χρόνια, το υπουργείο χρησιμοποιεί έναν τριετή κυλιόμενο μέσο όρο στις αναφορές του. Κάθε προτεινόμενη αγοραπωλησία εξετάζεται προσεκτικά, σύμφωνα με το νόμο για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων και τη σχετική πολιτική και κατευθυντήριες γραμμές, ενώ σημαντικές αγοραπωλησίες όπλων υπόκεινται και στον έλεγχο του Κογκρέσου».

Το ελληνικό στοιχείο

Πού βρίσκεται το ελληνικό ενδιαφέρον; Σύμφωνα με την αναφορά, στο πλαίσιο των διακυβερνητικών συμφωνιών για πωλήσεις οπλικών συστημάτων για το χρονικό διάστημα 2019-2022 αναφέρεται και συμφωνία με την Ελλάδα, ύψους 6,9 δισ. δολαρίων, για την αγορά από τη χώρα μας πλοίων τύπου Multi-Mission Surface Combatant (ΜΜSC), γνωστά και ως Πλοία Παράλιας Μάχης (littoral combat ship-LCS), τα οποία φέρονται να είχαν εξεταστεί από την Ελλάδα όταν συζητείτο το ζήτημα της αγοράς φρεγατών.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι τα πλοία τύπου LCS είναι συγκρίσιμα με τις κορβέτες άλλων πολεμικών ναυτικών, πλην ΗΠΑ. Και να υπενθυμιστεί ότι η Ελλάδα κατέληξε στην αγορά των φρεγατών τύπου Belh@rra από τη Γαλλία (η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή 3+1 πλοίων της εταιρείας Group Naval, με προοπτική το πρώτο σκάφος να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και το τελευταίο το 2026)

Έτσι τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στον ανταγωνισμό για την αγορά 3 ή 4 κορβετών, και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα στρέφεται προς Γαλλία ή Ιταλία και όχι προς τις ΗΠΑ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • [Πηγές στην Ελλάδα που γνωρίζουν το θέμα, ανέφεραν χθες στο economico ότι, όσα αναφέρονται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επί της ουσίας πρόκειται για μια έγκριση αγοράς πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα, της οποίας μπορεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει ανά πάσα στιγμή, εφόσον το Πολεμικό Ναυτικό επιλέξει την Αμερικανική Αγορά. Αν γίνει αυτό όμως δεν θα αφορά τα συγκεκριμένα Πλοία Παράλιας Μάχης, τα οποία αποσύρονται για τεχνικούς λόγους (πριν την ώρα τους) από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά για κορβέτες, αφού το θέμα των φρεγατών έχει κλείσει. Όπως σημειώνουν, η ενδεχόμενη αγορά Αμερικανικών πολεμικών πλοίων εμφανίζεται ανταγωνιστική, καθώς συνδυάζεται και με την πρόσθετη προμήθεια 5 σύγχρονων συστημάτων AEGIS,που αφορούν στην πλήρη επιχειρησιακή διαχείριση του πλοίου. Η ελληνική πλευρά αφήνει ανοιχτό το θέμα, έχοντας “στο χέρι” την έγκριση του Κογκρέσου]

 

.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή