Στενεύουν τα περιθώρια για μία λύση “πακέτο” στο Eurogroup. Ταμείο ανεργίας – γιατροσόφι στην οικονομική κρίση προτείνει η Κομισιόν

Εναλλακτικές επιλογές για την αμοιβαιοποίηση του κόστους της κρίσης, αναζητά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λέιεν. Έτσι εξήγγειλε χθες το πρόγραμμα SURE το οποίο, όπως είπε, θα στηρίζει ανέργους σε πληττόμενες χώρες με ευρωπαϊκoύς πόρους.

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να αποτελέσει ενδεχομένως μια εναλλακτική λύση για την ανάλειψη του κόστους της κρίσης από όλα τα κράτη μέλη (μέσω των κοινών πόρων της Κομισιόν) στην περίπτωση που οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους (κυρίως οι Ολλανδοί) επιμείνουν στην άρνησή τους για κοινή έκδοση ευρωομολόγου.

Βέβαια μένουν αρκετές σημαντικές εκκρεμότητες όπως το ποσό που θα έχει στη διάθεσή του το πρόγραμμα και ο τρόπος με τον οποίο θα εισφέρουν τα κράτη μέλη σε αυτό. Όλα αυτά θα συζητηθούν.

Το πρόγραμμα SURE -όπως ονομάζεται – της προέδρου της Κομισιόν βασίζεται σε ένα σύστημα σύντομης εργασιακής απασχόλησης, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις -σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία αλλά και άλλες- οι οποίες πλήττονται από τον κορωνοϊο, να μην κάνουν απολύσεις. Αντίθετα, θα μπορούν να συνεχίζουν να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους, με λιγότερο χρόνο απασχόλησης και στον υπόλοιπο χρόνο που απομένει, οι εργαζόμενοι να αναπτύσσουν δεξιότητες συμμετέχοντας σε χρηματοδοτούμενα από την Κομισιόν προγράμματα εκπαίδευσης.

Η Ούρσουλα φον ντε Λέιεν θεωρεί ότι το SURE είναι ζωτικής σημασίας για την «επανεκκίνηση της οικονομικής μηχανής της Ευρώπης».

Στενεύουν τα περιθώρια για μία λύση “πακέτο” στο Eurogroup

Στο μεταξύ, στενεύουν τα περιθώρια για μία λύση “πακέτο” που θα διευκολύνει τις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κοροναϊού, με απολόγιστες έως τώρα ζημιές στην οικονομία, τα συστήματα υγείας αλλά και την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες της.

Ο “πόλεμος” Βορρά – Νότου συνεχίζεται με τις δύο πλευρές να εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Οι μεν να ζητούν επιτακτικά την κοινή έκδοση χρέους και τις δε να αντιτίθενται σθεναρά.

Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία διαφωνούν κάθετα με την αμοιβαιοποίηση του χρέους (να αναλάβουν δηλαδή όλες οι χώρες κοινή εγγύηση για την έκδοση ευρωομολόγων). Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες επιμένουν σε  ένα «κοινό εργαλείο χρέους που θα εκδίδεται από ευρωπαϊκό θεσμό» για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία την προηγούμενη Πέμπτη σχετικά με το τι θα γίνει, και δόθηκε στους υπουργούς περιθώριο δύο επιπλέον εβδομάδων για να βρεθεί λύση. Αξιωματούχοι θα συζητήσουν επιλογές και οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν τηλεδιάσκεψη στις 7 Απριλίου.

Παρά το χάσμα ανάμεσα στις δύο αντικρουμένες απόψεις, αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν να βρεθεί τελικά ένας έντιμος συμβιβασμός μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή