Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η λίστα του θανάτου με τους 92 νεκρούς

Στις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται η λίστα του θανάτου με τα ονόματα των 92 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους τη «Μαύρη Δευτέρα», 23 Ιουλίου.

Από τα 92 ονόματα που έχουν καταχωρηθεί στον κατάλογο τα δύο δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο κατάλογος με τα ονόματα των θυμάτων από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και εκεί μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να λάβουν γνώση, έπειτα από αίτησή τους.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΠ είναι η www.civilprotection.gr και η ταχυδρομική: Ευαγγελιστρίας 2, 105 63 Αθήνα. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της ΓΓΠΠ είναι τα ακόλουθα: 2131510163, 2131510186, 2131510176.

Η λίστα εστάλη από την ιατροδικαστική υπηρεσία στους εισαγγελείς και περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το πού βρέθηκε το κάθε θύμα, αν ήταν απανθρακωμένο ή μη ή αν απεβίωσε σε κάποιο νοσοκομείο. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία και από το θερμικό κύμα της πυρκαγιάς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Σημαντικός είναι ο αριθμός των θυμάτων που βρέθηκαν απανθρακωμένοι, ενώ κάτω από 10 έχασαν τη μάχη στα νοσοκομεία.

Μάλιστα, η Εισαγγελία Αθηνών -την έρευνα διενεργεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος με τη συνδρομή της εισαγγελέως πρωτοδικών Βαρβάρας Γνεσούλη- έστειλε παραγγελία για την εξέταση των συγγενών των θυμάτων στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης αλλά και το Λιμεναρχείο της Ραφήνας.

Περισσότερα σε λέξεις

Η εξέταση των μαρτύρων

Μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική έχουν εξεταστεί συνολικά 25 μάρτυρες, στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων. Χθες Τετάρτη εξετάστηκε ως μάρτυρας ο νυν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, -υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κατά το χρόνο της φονικής πυρκαγιάς-, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Συνολικά οι μάρτυρες από τους εμπλεκόμενους φορείς αναμένεται να φθάσουν τους 30 ενώ ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει διαβιβάσει στην Εισαγγελία τις συνομιλίες στελεχών της κατά τον κρίσιμο χρόνο από την εκδήλωση της πυρκαγιάς και κατά τη διάρκεια της καταστροφής στο Μάτι.

Τέλος, αναμένεται η διαβίβαση και του φακέλου με το πλήρες προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνει από δική της έρευνα η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μετά τη δημοσιοποίηση του αριθμού των νεκρών από τους εισαγγελείς η Πυροσβεστική εξέδωσε και αυτή νέα ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών – την πρώτη μετά τις 2 Αυγούστου – ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 92.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας 36 εγκαυματίες παραμένουν στα νοσοκομεία. Από αυτούς έξι άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ένα παιδί στο νοσοκομείο Αγία Σοφία.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει το υπουργείο Υγείας

Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων καταλογίζει σοβαρά λάθη και παραλείψεις αναφορικά με την υγειονομική διαχείριση της κρίσης που ξέσπασε από τις φονικές πυρκαγιές της Μαύρης Δευτέρας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει «κρυφτούλι» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νοσηλευόμενων εγκαυματιών στις ΜΕΘ προκειμένου να αποκρυβεί το μέγεθος της καταστροφής, ο αριθμός των νεκρών και η έλλειψη κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.
«Σήμερα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ οκτώ ασθενείς από τις φωτιές (Θριάσιο 1, ΚΑΤ 2, Ευαγγελισμός 5). Επίσης νοσηλεύονται έξι στη ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων του Θριασίου Νοσοκομείου με πολύ σοβαρά εγκαύματα. Σύνολο 14. Κάποιοι σε κατάσταση μη αναστρέψιμη. Σε ΜΕΘ στην αρχή νοσηλευόταν 11 ασθενείς. Έφυγαν πάνω από 10 συνεχίζουν όμως να νοσηλεύονται 8», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Κάνοντας λεπτομερέστατη αναφορά στο χρονικό των διακομιδών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αττικής, η Ομοσπονδία επισημαίνει, μεταξύ άλλων τα εξής: «Πλην των νεκρών, δεκάδες σοβαρά εγκαυματίες διακομίσθηκαν στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία της Αττικής και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής πριν συνεδριάσει το συντονιστικό της κυβέρνησης. Κρύφτηκαν, εξαφανίστηκαν τα βιβλία καταγραφής συμβάντων εκείνη τη νύκτα από τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας που υποδέχθηκαν τους εγκαυματίες. Γιατί;». Επιπλέον, καταγγέλλει ότι η αποκατάσταση των εγκαυματιών στο Θριάσιο γίνεται με χειροκίνητο δερμοτόμο και συμπληρώνει ότι «έφριξαν οι Αυστραλοί γιατροί που ετοιμάζονται να δωρίσουν σύγχρονο δερμοτόμο».