«Στη γωνία» ο Ερντογάν μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν: «Σφυροκόπημα» από την αντιπολίτευση, επικίνδυνες προτάσεις από τους «Γκρίζους Λύκους»

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης, η αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν επέδειξε την απαιτούμενη αυστηρότητα και ότι φάνηκε αδύναμος.

«Ξύλο» από την αντιπολίτευση

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, τα όσα καταλόγισε στον Ερντογάν ο ηγέτης του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος χλεύασε και ταυτόχρονα επιτέθηκε στον πρόεδρο της Τουρκίας. «Ο Μπάιντεν έβγαλε την ανακοίνωση (σ.σ. για την Αρμενική Γενοκτονία) και ο Ερντογάν σιώπησε για τρεις μέρες και τα τρολ του Ερντογάν στα κοινωνικά δίκτυα έλεγαν “έι Κιλιντσάρογλου, να δούμε τι θα πεις”… Είχαν προσδοκίες, καθώς γι’ αυτούς ο Ερντογάν είναι παγκόσμιος ηγέτης, λιοντάρι. Ο Ερντογάν βρυχάται και τον ακούν όλοι, και θα τον ακούσουν… Μίλησε ο Ερντογάν, όμως αντί για λιοντάρι ακούστηκε ένα νιαούρισμα γάτας» είπε ο Κιλιτσντάρογλου, ενώ εξίσου επιθετική ήταν και η αρχηγός του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, η οποία δήλωσε: «Ερντογάν να του έκλεινες το τηλέφωνο του Μπάιντεν».

Επικίνδυνες ιδές από τον Μπαχτσελί

Αν, όμως, η τουρκική αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία να «χτυπήσει» τον Ερντογάν και να του καταλογίσει αδυναμία, ο κυβερνητικός σύμμαχός του, αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργική ετοιμότητα τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400. «Σύμφωνα με το άρθρο 11 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Μπάιντεν διέπραξε ένα έγκλημα υποκίνησης μίσους. Σε απάντηση, το πρώτο μας καθήκον θα πρέπει να είναι να ενεργοποιήσουμε τους S-400 και να απαιτήσουμε επιστροφή χρημάτων για τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Για εμάς, οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται τώρα σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι», δήλωσε ο Μπαχτσελί, προσθέτοντας ότι «οι χώρες που νομίζουμε ότι είναι φιλικές και χάνουμε το χρόνο μας μαζί τους έχουν ως πραγματικό στόχο μέσα στο ΝΑΤΟ η Τουρκία να σκύψει το κεφάλι».

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο Ερντογάν

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση Μπάιντεν φέρνει τον Ερντογάν σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι σχετικά με το πού θα πάνε από εδώ και πέρα οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, αλλά και πώς θα διαχειριστεί εκλογικά την κίνηση Μπάιντεν. Προφανώς, αν προχωρήσει σε κίνηση σαν αυτή που προτείνει ο Μπαχτσελί, η ρήξη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την Τουρκία. Αν, από την άλλη, παραμείνει στα όσα έχει κάνει ως σήμερα για το θέμα, ξέρει ότι η αντιπολίτευση θα τον «χτυπήσει» με το ίδιο του το όπλο, τον εθνικισμό που τόσο έχει αξιοποιήσει τα τελευταία χρόνια, και θα τον κατηγορήσει για αδυναμία να διαχειριστεί με πυγμή ένα μείζον για την Άγκυρα ζήτημα. Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν και πώς ο Τούρκος πρόεδρος θα δώσει συνέχεια στο θέμα.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή