Στη ΝΔ κατευθύνονται οι ψηφοφόροι από Ποτάμι-ΑΝΕΛ-EK. Στο 14,5% διευρύνει τη διαφορά η Public Issue

Προβάδισμα 14,5 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας διαπιστώνει η Public Issue, με τους ψηφοφόρους των Ποτάμι-ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων να κατευθύνονται προς τη ΝΔ.

Στην έρευνα που μελετά την εκλογική επιρροή, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,5% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 7,5%, ΚΚΕ με 6,5%, Ελληνική Λύση στο 3%. Η Ένωση Κεντρώων (1,5%), το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ (1%) μένουν εκτός Βουλής.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα της εκλογικής βάσης των τριών νεοπαγών κομμάτων της μνημονιακής περιόδου που αποσυντίθενται (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων).

Αυτό σημαίνει, ότι η αποδυνάμωση των τριών κομμάτων της 8κομματικής Βουλής του 2015 λειτουργεί, διττά, υπέρ της ΝΔ και εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός, διότι η ΝΔ εισπράττει, στο επίπεδο της εκλογικής βάσης, μεγαλύτερο τμήμα της δυσαρέσκειας από την παρούσα διακυβέρνηση. Αφετέρου, διότι η συρρίκνωσή τους διευκολύνει την επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, εξαιτίας της λειτουργίας του εκλογικού νόμου. Διεκδικεί, επομένως, βάσιμα την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πληρώνει μεγάλο κόστος από την πολιτική απομόνωση αλλά και την κοινωνική περιχαράκωση που του χρεώνεται, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Απώλεια που δεν αντισταθμίζεται από την προσέλκυση μιας μικρής μερίδας ψηφοφόρων του λεγόμενου «αντιεθνικιστικού ρεύματος», που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας και συσπειρώνεται σήμερα γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά την εντατική προσπάθεια διεμβολισμού του, το Κίνημα Αλλαγής, προσθέτουν, κατορθώνει να διατηρηθεί στην 3η θέση στις προτιμήσεις των εκλογέων.

Για πρώτη φορά σε μέτρηση του Πολιτικού Βαρόμετρου, καταγράφεται εκλογική επιρροή 3% για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ποσοστό, δηλαδή, που ενδέχεται να εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική του παρουσία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Με τον όρο «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» εννοείται ο εκ νέου υπολογισμός (repercentage) των ποσοστών των κομμάτων, εξαιρώντας τις μη-διευκρινισμένες απαντήσεις των ερωτώμενων (δηλαδή τις επιλογές: «δεν θα ψηφίσω», «λευκό/άκυρο» «αναποφάσιστος/η» και «δεν απαντώ»), ώστε τα αποτελέσματα κάθε δημοσκόπησης να είναι συγκρίσιμα με τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει, επειδή η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και δεν καταγράφεται ποτέ στην κάλπη των εκλογών. Αποτελεί μια επινόηση, η οποία «κατασκευάζεται» από την ερώτηση πρόθεσης ψήφου των δημοσκοπήσεων.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή