Στη Σμύρνη ο Κοτζιάς, ενώ Τσαβούσογλου – Οζερσάι προκαλούν με γεωτρήσεις και Κυπριακό

Μόνο… ανέφελη δεν θα είναι η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Σμύρνη.

Η παρουσία του κ. Κοτζιά στην ιστορική πρωτεύουσα της Ιωνίας συνδυάζεται ασφαλώς με τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τελετή στην οποία έχουν προσκληθεί ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Σμύρνης, εκπρόσωποι του Προξενικού Σώματος στη Σμύρνη, καθώς και μέλη της ελληνικής παροικίας.

Το ελληνικό προξενείο θα στεγαστεί στο ανακαινισμένο κτίριο Καπετανάκη που βρίσκεται στην παραλία της Σμύρνης, διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού.

Το τετ α τετ των δύο ΥΠΕΞ

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται –κυρίως- στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και, φυσικά, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι δύο άνδρες μετά το πέρας της τελετής.

Τι το πραγματικά ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση αυτή; Εκτός από τις πρόσφατες εξελίξεις (σ.σ.: απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, οικονομική κρίση στην Τουρκία) υπάρχουν οι χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί ενάρξεως γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης ότι η Τουρκία έχει δική της οικονομική ζώνη στην περιοχή.

Κι όλα αυτά την ώρα που πηγές του ελληνικού υπουργείου επί των Εξωτερικών λένε πως  η συμβολική παρουσία του κ. Τσαβούσογλου στα εγκαίνια και η συνάντηση με τον κ. Κοτζιά θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Γεώτρηση

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα διαμήνυσε ο κ. Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του στην Αγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους  Κουντρέτ Οζερσάι «θα ξεκινήσει άμεσα, εντός του Φθινοπώρου, η πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και ήδη το υπουργείο Ενέργειας έχει προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες».

Σύμφωνα με την Haberturk, ο υπουργός κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή  πλευρά ότι δεν προσεγγίζει θετικά τη λύση και συνεχίζει μονομερώς τις δραστηριότητές της αγνοώντας τα δικαιώματα των τουρκοκοπρίων.

«Αυτό δεν είναι προς όφελός τους. Αν συνεχίσουν έτσι, τότε κι εμείς θα πάρουμε όλα τα μέτρα και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε. Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα οικονομικά συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού αλλά στην ανατολική Μεσόγειο έχει και η Τουρκική Δημοκρατία δικαιώματα. Θα αναζητήσουμε οπωσδήποτε αυτά τα δικαιώματά μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» προειδοποίησε, ο κ. Τσαβούσογλου.

[more]

Το Κυπριακό

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών ανέφερε ότι «αν είναι να υπάρξει ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα, τότε να ξεκινήσουν».

«Εμείς πάντα υποστηρίζουμε μια μόνιμη, δίκαιη και στη βάση της πολιτικής ισότητας λύση. Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε τόσο ως ψευδοκράτος όσο και ως Τουρκία στην Γενεύη και στο Κρανς Μοντανά. Αλλά η ε/κ πλευρά η οποία δεν θέλει λύση επέδειξε την ίδια στάση σε όλες αυτές τις διασκέψεις. Επέδειξε μια στάση η οποία είναι ότι δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία που έχει στα χέρια της» υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του ο ψευδο-υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάϊ δήλωσε ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει μονομερώς τις εργασίες γεώτρησης τότε κι εμείς θα ξεκινήσουμε σύντομα γεώτρηση στο πλαίσιο της αδειοδότησης που δώσαμε παλαιότερα στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας».

Επιπλέον, ο κ. Οζερσάϊ ευχαρίστησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για την πρόσκληση που του απηύθυνε σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όπως είπε, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι παρούσες ισορροπίες δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ο υπουργός του ψευδοκράτους ανέφερε με νόημα ότι οι διμερείς σχέσεις επανακαθορίζονται μεταξύ των περιφερειακών και των παγκόσμιων πρωταγωνιστών και πως παρακολουθούν στενά τις πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επεσήμανε ότι οι αλλαγές στις διεθνείς συγκυρίες έχουν αυξήσει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου.

Δικαιώματα Τουρκοκυπρίων

Ο κ. Οζερσάι ισχυρίστηκε μετ’ επιτάσεως ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τόσα δικαιώματα στις φυσικές πηγές της περιοχής όσα και οι Ελληνοκύπριοι, υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αναζητούσε πάντοτε συμβιβασμό και συνεργασία. «Η στάση μας δεν αφορά μόνο τις διαπραγματεύσεις για λύση. Ταυτόχρονα στην πιθανότητα μη λύσης να στηριχθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και των διαφορετικών παραγόντων γύρω από το νησί. Αποκαλύψαμε μια αντίληψη καλής πρόθεσης ώστε να μην ζημιωθούν δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού “λαού” και της Τουρκίας στα θέματα των φυσικών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου και στα άλλα θέματα που αφορούν την Κύπρο και θα συνεχίσουμε με αυτή την προσέγγιση και από δω και πέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γίνουν κάποια βήματα για να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας ώστε να διασφαλιστεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα στραφεί προς την λύση και τη συνεργασία», ανέφερε.

Είπε ότι με την Τουρκία βρίσκονται πάντοτε σε μια πλήρη συνεργασία. Ανέφερε ότι ακόμη και αν δεν βρεθεί λύση στην Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει η έκκληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για έρευνα για τις φυσικές πηγές και χρήση τους μεταξύ των δύο πλευρών μέσω διαλόγου.

Ρίχνουν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Τουρκία έχει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και το ψευδοκράτος υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα. Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών υπενθύμισε  ότι η Τουρκία σε σε αυτή την περιοχή η Τουρκία παλαιότερα είχε εμποδίσει την έναρξη κάποιων γεωτρήσεων. Ο κ. Τσαβούσογλου, θέλοντας να δώσει… βαρύτητα στα λεγόμενά του περί έναρξης γεωτρήσεων τόνισε ότι αυτό το θέμα το συζήτησαν και με εταιρείες που μπορούν να κάνουν γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο και με την Ε.Ε. καθώς και με την εγγυήτρια χώρα Ελλάδα και πως αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα συναντηθεί στη Σμύρνη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Όπως είπε με τον κ. Κοτζιά, πότε – πότε συζητούν ανεπίσημα κάποια θέματα προσθέτοντας πως και στην σημερινή συνάντηση θα τα συζητήσουν. Ο Τσαβούσογλου είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά όχι μόνο δεν προσέγγισε για λύση αλλά συνεχίζει μονομερώς τις δραστηριότητές της αγνοώντας τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Οζερσάι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι σε μια περίοδο που διορίστηκε η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και που ξεκίνησαν να συζητούνται ανεπίσημα κάποια ζητήματα μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων ξεκίνησαν να αξιολογούν το Κυπριακό. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι σε μια περίοδο που συζητείται ξανά η διαδικασία για το Κυπριακό τα μηνύματά μας είναι πολύ καθαρά. Εμείς πάντα υπερασπιζόμαστε μια μόνιμη, δίκαιη και στη βάση της πολιτικής ισότητας λύση.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή