Στη Βουλή η μεταρρύθμιση στον χώρο της εργασίας – Τι αλλάζει σε υπερωρίες, χρόνο εργασίας, τηλεργασία, συνδικαλισμό,απεργίες

Η ανεργία πέφτει αλλά η αύξηση της απασχόλησης είναι καχεκτική

Mε ακέραιη τις βασικές διατάξεις του που αφορούν την ουσία της μεταρρύθμισης στον χώρο της εργασίας κατατέθηκε και παίρνει το δρόμο για τη νψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.

Οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής αφορούν στις ρυθμίσεις που αφορούν την καταγγελία σύμβασης εργασίας, με αιχμή τη διάταξη που έδινε το δικαίωμα στον εργοδότη να καταβάλει την αποζημίωση απόλυσης στον εργαζόμενο με έως και τέσσερις μήνες καθυστέρηση, χωρίς αυτή να καθίσταται άκυρη.

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, προανήγγειλε επίσης μία νέα διάταξη σχετικά με τις παράνομες απεργίες. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης εάν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο Σωματείο, δευτεροβάθμιο.

Υπερωρίες: Η αλήθεια και τα “τρολ”

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται, αναφορικά με τις υπερωρίες και ενδεχόμενο πληρωμής τους με ρεπό, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «ψέμα» και «διαστρέβλωση» της συγκεκριμένης διάταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται και υποστηρίζει ότι «αυτός που πλέον αποκτά περισσότερες δυνατότητες είναι ο εργαζόμενος».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη. Δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, ο οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η κατανομή του χρόνου. Π.χ. 4ήμερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή.

Στην περίπτωση των υπερωριών, το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στον μέσο ευρωπαϊκό όρο), το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο με βάση τις ανάγκες της. Για την επιπλέον αυτή απασχόληση, εάν ο εργαζόμενος θελήσει να εργαστεί υπερωριακά, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει πρόσθετη αμοιβή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν, πως με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας μπαίνει τέλος στο καθεστώς της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας και διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος που θα απασχοληθεί υπερωριακά, θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες του.

Ποιές είναι οι άλλες 12 βασικές διατάξεις

Το νομοσχέδιο εισάγει και τις εξής διατάξεις:

  • Εισάγεται ”Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας”
  • Συνίσταται η επιθεώρηση εργασίας ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή
  • Προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης της εργασίας
  • Προτείνεται άδεια πατρότητας 14 μέρες
  • Εισάγονται ρυθμίσεις για την τηλεργασία
  • Καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης.
  • Θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων και απασχολούμενων στις συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες.
  • Προστίθενται επιπλέον εξαιρέσεις κλάδων που μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή
  • Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων ”Εργάνη”, e-ΕΦΚΑ, Επιθεώρησης Εργασίας και ΟΑΕΔ.
  • Απαγορεύεται η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα
  • Προβλέπεται Ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία για τους κλάδους κοινής ωφέλειας σε απεργία
  • Καθίσταται υποχρεωτική η εγγραφή στο Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων η συνδικαλιστική δράση.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή