Στίγκλιτς: Πώς ο Μπάιντεν μπορεί να αποκαταστήσει τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο – Τα αγκάθια της προεδρίας του

Τα τεράστια εμπόδια που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καλείται να ξεπεράσει προκειμένου να διορθώσει την εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο, μετά την «δύσκολη» τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ, αναλύει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Γράφοντας για το arabnews, ο Νομπελίστας οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι το τέλος της προεδρίας Τραμπ αφήνει βαθιές ουλές στις ΗΠΑ, τόσο λόγω της γενικότερης πολιτικής του όσο και λόγω της διαχείρισης της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα.

Ο Στίγκλιτς υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος και οι ΗΠΑ χρειάζονται λιγότερο τη “στενή” συναλλακτική προσέγγιση του Τραμπ. Ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά είναι η πολύπλευρη προσέγγιση, στην οποία ο αμερικανικός εξεψιοναλισμός υποκύπτει στα κοινά συμφέροντα και αξίες, τους διεθνείς οργανισμούς και το Κράτος Δικαίου, από το οποίο η Αμερική δεν εξαιρείται. Έτσι, οι ΗΠΑ θα μετακινηθούν από τη θέση της ηγεμονίας στη θέση της συνεργασίας».

Ενίσχυση της ανάκαμψης

Ο οικονομολόγος επισημαίνει ότι αυτή η στάση ήταν που οι ΗΠΑ τήρησαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν παρέδωσε μέρος της εξουσίας της στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς αυτό ήταν προς το συμφέρον τους, αν και αρνήθηκε να κάνει το μεγάλο βήμα που πρότεινε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς για ένα παγκόσμιο νόμισμα. Αντιθέτως, διατήρησε το δικαίωμα του βέτο στο ΔΝΤ και δεν του έδωσε τις δυνατότητες που θα μπορούσε.

Αφού ο Στίγκλιτς επισημάνει την κρισιμότητα των εκλογών στην Τζόρτζια, για την εκλογή των δύο Γερουσιαστών της Πολιτείας, που θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία της προεδρίας του Μπάιντεν, τονίζει ότι «η άμεση προτεραιότητά του θα πρέπει να είναι η ανάκαμψη μετά την πανδημία. […] Δεν μπορούμε να στηριχθούμε στην Κίνα να παίξει τον κύριο ρόλο στον τομέα της ζήτησης , όπως το 2008. […] Αυτό που χρειαζόμαστε, όπως είπε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είναι η μαζική έκδοση Ειδικών Δικαιωμάτων Ανάληψης (σ.σ. SDR). Περίπου 500 δισ. δολάρια από αυτό το “παγκόσμιο” χρήμα θα μπορούσε να εκδοθεί άμεσα αν το εγκρίνει ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ».

Αναδιάρθρωση παγκόσμιου χρέους

«Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ μπλόκαρε την έκδοση των SDR, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να “ανάψει πράσινο” και να αυξήσει το μέγεθός τους, όπως προτείνει το Κογκρέσο», τονίζει ο Στίγκλιτς, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να δωρίσουν το δικό τους κομμάτι σε χώρες που το έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση χρέους αναπτυσσόμενων χωρών και αγορών, οι οποίες αντιμετωπίζουν κρίση χρέους και σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες. Αυτή είναι η στιγμή στην οποία οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να προχωρήσει παγκόσμια αναδιάρθρωση χρέους».

Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Για το εμπόριο, ο Στίγκλιτς τονίζει ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου παρέχει μια καλή βάση για ανοικοδόμηση. Σήμερα, ο ΠΟΕ καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από νεοφιλελεύθερες πολιτικές και παιχνίδια εξουσίας. Πρέπει να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Ενγκόζι Οκόντζο-Ιβεάλα για τη θέση του γενικού διευθυντή του οργανισμού, υποψηφιότητα που μπλόκαρε μόνο η κυβέρνηση Τραμπ», και προσθέτει ότι θα πρέπει να οριστούν νέοι δικαστές στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, κάτι που ο Τραμπ αρνήθηκε να κάνει.

Ο Στίγκλιτς υπογραμμίζει ότι «οι περισσότερες κινήσεις που περιέγραψα δεν χρειάζονται την έγκριση του Κογκρέσου και μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στις πρώτες ημέρες της προεδρίας του Μπάιντεν. Το να τις υλοποιήσει θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την επανεπιβεβαίωση της δέσμευσης των ΗΠΑ στην πολυμέρεια και να αφήσουμε πίσω μας τα περασμένα τέσσερα χρόνια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή