Στην 79η θέση μεταξύ 190 χωρών η Ελλάδα στο επιχειρείν – Φόροι, τράπεζες και δικαιοσύνη οι ανασταλτικοί παράγοντες

78 χώρες προηγούνται της Ελλάδας στις συνθήκες του επιχειρείν, σύμφωνα με την Παγκόσμια κατάταξη που δημοσιοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι υψηλοί φόροι, το επιβαρυμένο από τα κόκκινα δάνεια τραπεζικό σύστημα, καθώς και η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, αποτελούν καθοριστικούς ανασταλτικούς παράγοντες για να κάνει κάποιος επιχείρηση στην χώρα μας.

Στην έκθεση «Doing Business 2020» της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 79η θέση μεταξύ 190 χωρών, από την 72η θέση που βρισκόταν πέρυσι. Μάλιστα, σε σύνολο δέκα διαφορετικών κριτηρίων που αξιολογεί η Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να κατατάξει τις χώρες ως προς το εάν διευκολύνουν το επιχειρείν ή όχι, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μόνο σε τρία.

Η πιο ενδιαφέρουσα βελτίωση αφορά την έναρξη μιας επιχείρησης, με την Ελλάδα να ανέρχεται στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης από την 44η στην περυσινή έκθεση, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 96 στα 100.

Το δεύτερο πεδίο στο οποίο καταγράφεται βελτίωση της θέσης της Ελλάδας είναι αυτό που αφορά την προστασία των μετόχων μειοψηφίας (στην 37η θέση φέτος από την 51η πέρυσι), κυρίως λόγω των αλλαγών που επήλθαν με τον νέο νόμο για τις ανώνυμες εταιρείες.

Καλύτερη είναι η κατάταξη της Ελλάδας στη φετινή έκθεση και σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση μιας επιχείρησης (η Ελλάδα στην 40ή θέση από την 79η πέρυσι) ως αποτέλεσμα της μείωσης των δικαιολογητικών που απαιτούνται για μια νέα σύνδεση.

  • Στα αρνητικά αποτελέσματα, οι υψηλοί φόροι, το επιβαρυμένο από τα κόκκινα δάνεια τραπεζικό σύστημα, καθώς και η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, αποτελούν καθοριστικούς ανασταλτικούς παράγοντες στο επιχειρείν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα  θεωρεί την Ελλάδα αντιεπιχειρηματική” και σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των διαγωνισμών για τις δημόσιες συμβάσεις για τις οποίεςχρειάζεται κατά μέσον όρο ένας χρόνος.

Η καθυστέρηση αποφάσεων στη δικαιοσύνη αποτελεί επίσης μια σοβαρή τροχοπέδη. Για παράδειγμα, για τη δικαστική επίλυση μιας διαφοράς μεταξύ επιχειρήσεων, χρειάζονται 1.711 ημέρες κατά μέσον όρο (πάνω δηλαδή από 4,5 χρόνια) όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) με υψηλό εισόδημα είναι 589 ημέρες και στη Σιγκαπούρη που έχει την καλύτερη επίδοση είναι 120 ημέρες. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η Ελλάδα ως προς τη διευθέτηση των διαφορών κατατάσσεται στην 146η θέση.

Ακόμη και η πτώχευση μιας επιχείρησης στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο σε χρόνο και χρήμα. Στην Ελλάδα απαιτούνται 3,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία πτώχευσης (1,7 χρόνος είναι ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ), ενώ το ποσοστό ανάκτησης των οφειλομένων είναι πολύ χαμηλό (32% έναντι 70% μέσος όρος ΟΟΣΑ).

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή