Στην ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική λύση στη Λιβύη επιμένει η Ελλάδα – Παρέμβαση Δένδια σε τηλεδιάσκεψη του ΟΗΕ

Η Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική δραστηριοποίηση για τη διεθνοποίηση των ελληνικών θέσεων σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την άποψη της Αθήνας για το παράτυπο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Ελλάδα συμμετείχε μέσω του κ. Δένδια σε τηλεδιάσκεψη υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, όπου συμμετείχαν επίσης τα κράτη-μέλη της Διαδικασίας Βερολίνου, καθώς επίσης το Κατάρ, το Μαρόκο και η Ε.Ε. με τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

  • Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Δένδιας εστίασε την παρέμβασή του στην ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική λύση στη Λιβύη, με άμεσο πρώτο βήμα την εκεχειρία και σταθερό στόχο την ειρήνευση στη Λιβύη και την εδραίωση ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην ανάγκη άμεσου τερματισμού των εξωτερικών παρεμβάσεων και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την πιστή τήρηση του εμπάργκο όπλων. Επ’ αυτού ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η επιχείρηση «Ειρήνη» της Ε.Ε. για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων.

Πάντως χθες, λίγα 24ωρα μετά τα αεροπορικά χτυπήματα κατά της βάσης Αλ Γουατίγια, καταγράφηκαν πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών από την Τουρκία προς την Τρίπολη.

Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, η Αγκυρα πραγματοποίησε αεροναυτικές ασκήσεις από τα νότια της Κρήτης μέχρι τα ανοιχτά της Λιβύης.

Καμία δημοσίευση για προβολή