Στην αποκλιμάκωση των εντάσεων Αθήνας - Μόσχας προσβλέπει ο Τσίπρας μετά την απομάκρυνση Κοτζιά

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 06/12 στη Μόσχα, όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος βρίσκεται ήδη στη ρωσική πρωτεύουσα ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας για τις εργασίες της 11ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας. Αυτός είναι που συμπροεδρεύει από κοινού με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας Γεβγένι Ντίτριχ στις συζητήσεις που ουσιαστικά αποσκοπούν στην προώθηση διμερών δράσεων.

Από την άλλη πλευρά, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η δήλωση του συμβούλου του Βλάντιμιρ Πούτιν Γιούρι Ουσακόφ, ο οποίος μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, επέλεξε να υπενθυμίσει τις πρόσφατες εντάσεις Αθήνας – Μόσχας.

«Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς προσβλέπει στο να κλείσει μια ταραγμένη περίοδο στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Υπονοώ την απέλαση των αντίστοιχων συνεργατών της πρεσβείας μας στην Αθήνα, της τράπεζας εμπορίου και ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα δύο πρώην δικών μας διπλωμάτων.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προκαλεί ανησυχία, επειδή τέτοιου είδους δυστοκίες είχαμε ένα δούμε από παλιά στις σχέσεις μας», είπε μεταξύ άλλων. Ανέφερε, μάλιστα, και την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε.

Εξάλλου, ο Νίκος Κοτζιάς, που κατά κάποιον τρόπο αποτελούσε persona non grata για τους Ρώσους, δεν βρίσκεται πια στο διπλωματικό προσκήνιο, γεγονός που ασφαλώς και διευκολύνει την όλη διαδικασία γεφύρωσης των σχέσεων.

Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ