Γιατί οι δανειστές θεωρούν ότι τα “δώρα” της κυβέρνησης δεν βασίζονται σε πραγματική υπεραπόδοση της οικονομίας

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι δανειστές στις παροχές που σκοπεύει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Στο θέμα αυτό θα εποικεντρώσουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών – η γνωστή μας “τρόϊκα” – στις συναντήσεις τους που αρχίζουν από σήμερα στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη, στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι η παροχολογία  της κυβέρνησης δεν βασίζεται σε πραγματική υπεραπόδοση της οικονομίας. Ο «πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος» 1,14 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) που βλέπει η κυβέρνηση για φέτος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους τεχνοκράτες των δανειστών.

Ακόμα, όμως, και εάν η κυβερνητική εκτίμηση θεωρηθεί βάσιμη, η ένσταση των θεσμών είναι ότι το επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο θα πρέπει πρωτίστως να αξιοποιηθεί για την τόνωση των δημοσίων επενδύσεων, που έχουν πολλαπλασιαστικό θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία και έχουν επανειλημμένα «ψαλιδιστεί» τα τελευταία χρόνια για να προκύψουν τα υπερπλεονάσματα.

Οι Θεσμοί θεωρούν ακόμα ότι η παροχολογία της κυβέρνησης είναι ανεύθυνη, γιατί είναι πρόωρο να εκτιμηθεί με ακρίβεια η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών για φέτος. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, οι καθυστερήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που φαίνεται πως θα φρενάρουν την ανάπτυξη περισσότερο απ’ όσο υπολογίζει η κυβέρνηση (2,3% είναι η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας, έναντι 2,5% στον προϋπολογισμό του 2019) αλλά και η αυξημένη αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία.

Ένα άλλο ζήτημα που θα θέσουν με επιμονή οι εκπρόσωποι των Θεσμών είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις σε πολλές κρίσιμες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Οι Θεσμοί ανησυχούν για την αύξηση των κρατικών «φεσιών» το πρώτο δίμηνο του έτους (έφθασαν τα 2,149 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, αυξημένα κατά 118 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018).

Τέλος, σε ότι αφορά τα βασικά θέματα της αξιολόγησης,  θα τεθεί προς συζήτηση και η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία κατατίθεται σήμερα στη Βουλή χωρίς να περιλαμβάνει περιουσιακά κριτήρια, όπως ζητούσαν οι Ευρωπαίοι.

Καμία δημοσίευση για προβολή