Στην Ελλάδα η υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ε.Ε. Κατά 50% πιο ακριβή από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης

Την ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ (Καθημερινή ), σε σχέση με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος είναι κατά 50% ακριβότερη ενώ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μαζί με αυτήν της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είναι οι μόνες αγορές που μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκαν σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. όπου οι τιμές υποχώρησαν.

Ακόμη όμως και στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, η μέση χονδρική τιμή ρεύματος είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα 59,5 ευρώ η μεγαβατώρα της ελληνικής αγοράς. Η μέση τιμή στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 στα 46,6 ευρώ η μεγαβατώρα και στη Ρουμανία στα 49,7 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως των ενεργοβόρων εξαγωγικών βιομηχανιών της χώρας, που καλούνται να ανταγωνιστούν χώρες με το ήμισυ του κόστους ρεύματος που πληρώνουν οι ίδιες. Στην παρούσα συγκυρία προσμετρείται και ως ένας ιδιαιτέρως αρνητικός δείκτης σε σχέση με την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού.

Στον αντίποδα της Ελλάδας με χονδρική τιμή ρεύματος στα 59,5 ευρώ η μεγαβατώρα, βρίσκεται η Γερμανία με μέση τιμή στα 36,7 ευρώ η μεγαβατώρα και ακολουθεί η Γαλλία με τιμή στα 40,4 ευρώ η μεγαβατώρα και κατόπιν η Ισπανία στα 41,1 ευρώ. Η πανευρωπαϊκή μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε ποσοστό 7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 43,9 ευρώ/MWh.

Το 2019, σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Ε., μόλις τρεις αγορές (Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα) είδαν σημαντική ετήσια αύξηση στις τιμές βάσης φορτίου, λόγω των πολύ ακριβότερων τιμών για δικαιώματα ρύπων, της σχετικά αδύναμης υδροηλεκτρικής παραγωγής και της υψηλότερης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Γαλλία, σε αντίθεση, είδαν τις αντίστοιχες τιμές να μειώνονται κατά 1/5 από χρόνο σε χρόνο χάρη στην αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ, τις μειωμένες τιμές αερίου, τη μεγαλύτερη διαθέσιμη δυναμικότητα στις διασυνδέσεις και τη μειωμένη κατανάλωση. Συνολικά στην Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 7 τεραβατώρες (1%), αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και των υψηλότερων θερμοκρασιών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν και για το μείγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, που ερμηνεύει εν πολλοίς και τις χαμηλές τιμές χονδρικής. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και λιγνίτη στην Ε.Ε. των «28» μειώθηκε κατά 26% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Οι σταθμοί παραγωγής από φυσικό αέριο κατόρθωσαν να αντικαταστήσουν σχετικά μικρό μέρος της απώλειας, αυξάνοντας την παραγωγή τους κατά 5%, ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από ΑΠΕ, η παραγωγή των οποίων αυξήθηκε στο 35%. Για το σύνολο του 2019, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 12%.

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή