Στην επενδυτική βαθμίδα BB, με σταθερές τις προοπτικές διατήρησε την Ελληνική οικονομία o οίκος αξιολόγησης Fitch – Προβλέπει ανάπτυξη 4,3% φέτος

Fitch: Στην επενδυτική βαθμίδα BB, με σταθερές τις προοπτικές η Ελλάδα

Στην επενδυτική βαθμίδα BB, με σταθερό το outlook (προοπτικές) διατήρησε την Ελληνική οικονομία o  οίκος αξιολόγησης Fitch. Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται για την απόφασή του:

  • τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, ακόμη και μετά το σοκ της πανδημίας,από τη μία πλευρά,
  • αλλά και τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας
  • όπως επίσης και τον πολύ υψηλό όγκο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) των συστημικών τραπεζών.

Παράλληλα, ο οίκος Fitch αναθεωρεί επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2021, στο 4,3% από 3% στην προηγούμενη πρόβλεψή της, ενώ αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψη για το έλλειμμα.

Έτσι η Ελλάδα συνεχίζει να απέχει δύο σκαλοπάτια από την «επενδυτική βαθμίδα» (investment grade). Αυτό στα μάτια των διεθνών αναλυτών αντικατοπτρίζει:

  • την αδύναμη αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά και το υψηλό καθαρό εξωτερικό χρέος, αδυναμίες, που εξισορροπούνται μερικώς το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά τις περισσότερες χώρες με αντίστοιχη βαθμολογία.

Fitch: Οι κίνδυνοι για την οικονομία

Για τις προβλέψεις αυτές οι κίνδυνοι αφορούν στο ενδεχόμενο οι μεταλλάξεις του κορωναϊού να να αποθαρρύνουν τους ξένους τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης και ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αγορά εργασίας, καθώς μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης ένα δομικά υψηλότερο ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να επηρεάσει την δυναμική της οικονομίας, η οποία ωστόσο θα βρει στήριξη από τις ροές των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι «σταθερές» προοπτικές κατά τον Fitch αντικατοπτρίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά το σοβαρό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, με το δημοσιονομικό έλλειμα να εκτιμάται στο 9,5% του ΑΕΠ το 2021 (από το 7,2% που ήταν η εκτίμηση του Ιανουαρίου), το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,8% το 2022 και στο 2,8% το 2023.

Το δημόσιο χρέος, έφτασε το 205,6% του ΑΕΠ το 2020, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί εφέτος στο 207% του ΑΕΠ πριν υποχωρήσει τα επόμενα δύο χρόνια, φθάνοντας το 192,6% του ΑΕΠ το 2023.

Η βιωσιμότητα του χρέους

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στηρίζεται από το μαξιλάρι ρευστότητας (19% του ΑΕΠ), στο ελκυστικό προφίλ (μέση διάρκεια λήξης τα 19 χρόνια), αλλά και στο χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης (στο 6% το 2021). Και αυτό ενώ η ΕΚΤ που έχει συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα PEPP, μπορεί να αγοράσει δυνητικά τίτλους ως 37 δισ. ευρώ (περίπου 22% του ΑΕΠ) από τη δευτερογενή αγορά (έως τα τέλη Μαΐου είναι αγοράσει 25,7 δισ. ευρώ), κάτι που προσφέρει ευελιξία στη χρηματοδότηση πιέζοντας προς τα κάτω το κόστος δανεισμού.

Καμία δημοσίευση για προβολή