Στην επόμενη κυβέρνηση "στέλνουν" τη μνημονιακή υποχρέωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών

Το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει «πακέτο» στην επόμενη κυβέρνηση τη μνημονιακή υποχρέωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν εδώ και καιρό σχεδόν έτοιμες τις νέες Τιμές Ζώνης, φαίνεται ότι προτιμήθηκε να αποφευχθεί η δυσαρέσκεια σε πολλούς, όπως ακριβώς έγινε πέρσι, έτσι, και ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις Τιμές Ζώνης που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών μετά από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, έκπτωση 30% του ΕΝΦΙΑ θα έχουν σίγουρα περίπου 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας ως 60.000 ευρώ, με τη μέση μείωση φόρου που θα δουν στο εκκαθαριστικό τους να διαμορφώνεται στα 55 ευρώ. Από κει και πέρα, για τους περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους με ακίνητα αξίας ως 100.000 ευρώ, η μέση μείωση φόρου υπολογίζεται σε 88 ευρώ, για ακίνητα ως 150.000 ευρώ η μέση μείωση φόρου διαμορφώνεται στα 57 ευρώ, ενώ για ακίνητα ως 200.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται σε 21 ευρώ κατά μέσο όρο.

Αν και υπήρχε σχεδιασμός για ταχύτερη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, έτσι ώστε οι πληρωμές να ξεκινήσουν τον Ιούλιο και να απλωθούν σε 6 δόσεις, φαίνεται ότι στην καλλίτερη περίπτωση η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Αύγουστο. Ο συνολικός λογαριασμός υπολογίζεται γύρω στα 2,6 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά τις κάλπες, δηλαδή ως το τέλος Ιουλίου, θα πρέπει να καταβληθεί σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση του φετινού φόρου εισοδήματος, ακόμα κι αν δοθεί παράταση της καταληκτικής προθεσμίας λόγω εκλογών. Ο λογαριασμός και φέτος δεν καταπίνεται εύκολα:

• 1,536 δις ευρώ για φόρο εισοδήματος
• 425 εκατ. Ευρώ ως προκαταβολή φόρου
• 489 εκατ. Ευρώ για Τέλος Επιτηδεύματος

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα 1,172 δισ. ευρώ της έκτακτης εισφοράς, η οποία ναι μεν παρακρατείται κάθε μήνα από μισθούς και συντάξεις, αλλά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν δύο μισθολόγια ο τελικός λογαριασμός έρχεται στην εκκαθάριση.

Φόρους επίσης καλούνται να καταβάλουν και τα νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα περί τα 640 εκατ. Ευρώ, ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί ως προκαταβολή της επόμενης χρονιάς. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 240 εκατ. Ευρώ φόρων στα μερίσματα.

Όσον αφορά στην καταληκτική προθεσμία αιτήσεων για τις 120 δόσεις στην εφορία, που είναι η 28η Ιουνίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Απόφαση παράτασης ήταν έτοιμη πριν καλά- καλά ανοίξει η εφαρμογή.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ