Μαύρο καλοκαίρι θα ζήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ποιές εισφορές θα πληρώσουν

Καυτό καλοκαίρι

Η κόλαση ενός “καυτού” καλοκαιριού περιμένει τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσους  αμείβονται με  “μπλοκάκια” και όσους απασχολούνται σε παράλληλες εργασίες.

Η εφορία και ο ΕΦΚΑ τους καλούν να αδειάσουν στο τραπέζι τους το μέγιστο μέρος των αμοιβών τους. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφει τις καυτές υποχρεώσεις του καλοκαιριού ο Δημήτρης Κατσαγάνης στο Capital.gr, καλούνται:

–   Έως την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουνίου να καταβάλουν τις  εισφορές του Απριλίου του 2018.

–   Έως τις 29 Ιουνίου, όσοι επαγγελματίες έχουν χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2017, θα πρέπει να καταβάλουν τη 2η δόση για την εξόφληση του.  Η προθεσμία αυτή αφορά όσους επαγγελματίες δήλωσαν υψηλότερο καθαρό εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, όσους πλήρωσαν  το 2017 χαμηλότερες  από τις καταβλητέες εισφορές , αλλά και όσους δεν κατέβαλαν καμία εισφορά πέρσι.

–    Έως τις 29 Ιουνίου ή έως 6 Ιουλίου   είναι πιθανό να καταβληθούν οι  τρέχουσες εισφορές του Μαΐου.

–  Από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των εισφορών του α΄ εξαμήνου του 2018. Οι εισφορές των επαγγελματιών θα υπολογισθούν τώρα επί του 85% του αθροίσματος του καθαρού εισοδήματος του 2017 και των εισφορών που κατέβαλαν το 2017 (με βάση το καθαρό εισόδημα που δήλωσαν το 2016).

Από τον συμψηφισμό των εισφορών που κατεβλήθησαν και των  νέων καταβλητέων εισφορών αν  προκύψουν χρεωστικά υπόλοιπα θα πρέπει να εξοφληθούν έως τέλος του 2018. Για όσους προκύψουν πιστωτικά υπόλοιπα, θα επιστραφούν σε τραπεζικό λογαριασμό η θα παραμείνουν για συμψηφισμό με μελλοντικές οφειλές.

–   Έως  τον Αύγουστο  περίπου 350.000 αμειβόμενοι  με μπλοκάκι και οι  παράλληλα απασχολούμενους θα δουν αναρτημένα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια αναφορικά με τις εισφορές του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι «παράλληλη» θεωρείται, κατά το νόμο,  η μισθωτή και παράλληλη άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος (ή αυτοαπασχόλησης) , δραστηριότητες για τις οποίες προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Επίσης οι περιπτώσεις άσκησης πολλαπλών, παράλληλων ασφαλιστέων μισθωτών ή μη μισθωτών δραστηριοτήτων

–   Αναμένεται επίσης  η εφαρμοστική εγκύκλιος  για τις εισφορές των αμειβόμενων με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι αμειβόμενοι με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης πρέπει να καταβάλλουν εισφορές 26,9% επί των καθαρών αποδοχών τους.

–  Εκκρεμεί, επίσης, και η εγκύκλιος για τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για μία μερίδα αυταπασχολούμενων (π.χ. δικηγόρων). Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, ισχύει εισφορά 4% υπέρ του επικουρικού και εισφορά 7% υπέρ του εφάπαξ. Και οι δυο εισφορές αυτές επιβάλλονται επί του εισοδήματος των επαγγελματιών.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ  TO CAPITAL.GR

 

Καμία δημοσίευση για προβολή