Στην πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση το 57% των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης – 6 δισ η ετήσια εκταμίευση

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή του ελληνικού σχεδίου, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, με κεφάλαια ύψους 32 δισ ευρώ, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Η Κομισιόν ανακοίνωνε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σύνταξη των εθνικών σχεδίων που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τις οποίες το 37% των πόρων θα δαπανηθεί για την πράσινη ανάπτυξη και το 20% για την ψηφιακή μετάβαση. Ακολούθησε λεπτομερές κείμενο εργασίας, που απαντά σε κάποια κρίσιμα ερωτήματα της ελληνικής πλευράς.

  • Εχοντας πάρει στα χέρια τους τις κατευθύνσεις αυτές, τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης πέφτουν πλέον στα βαθιά για να ετοιμάσουν την ελληνική  πρόταση, που πάντως δεν αναμένεται να είναι έτοιμη στις 15 Οκτωβρίου, αφού προηγουμένως θα υποβάλει την τελική πρότασή της και η επιτροπή Πισσαρίδη. Σε κάθε περίπτωση, η τελική πρόταση πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν έως το τέλος Απριλίου του 2021.

Χρηματοδότηση σύμφωνη με τις συστάσεις της Κομισιόν

Το κείμενο της Κομισιόν αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι προτάσεις που θα υποβληθούν (και) από την Ελλάδα για χρηματοδότηση επενδυτικών έργων και μεταρρυθμίσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να είναι συμβατές με τις συστάσεις που απευθύνει η Κομισιόν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων.

  • Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι συμβατές με τις υφιστάμενες συστάσεις της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας. Με άλλα λόγια, οι εκκρεμότητες σε μεταρρυθμίσεις που έμειναν από το μνημόνιο, όχι μόνο δεν μπορούν να ξεχαστούν, αλλά και πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επίσης, ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από το κείμενο εργασίας της Κομισιόν, είναι ότι μεταξύ των επιλέξιμων για χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεων είναι και αυτή του ασφαλιστικού.

Ετσι, η κυβέρνηση μπορεί να εντάξει, αν θέλει, τη μετάβαση στον κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα των επικουρικών συντάξεων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οσο για τη χρηματοδότηση των φοροελαφρύνσεων, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πλέον ότι μόνο έμμεσα θα συμβάλει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι προτάσεις θα συνοδεύονται από ορόσημα και στόχους. Δύο φορές τον χρόνο θα ελέγχονται τα ορόσημα και οι στόχοι και αντίστοιχα θα αποφασίζονται ή όχι οι εκταμιεύσεις.Θα γίνονται, επίσης, δύο πληρωμές τον χρόνο.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή