Στην Σύνοδο Κορυφής η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θετική η Κομισιόν. Ποιοι διαφωνούν

πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συζητηθεί (μέσω τηλεδιάσκεψης) από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο έχει προτείνει και γραπτώς ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μέχρι στιγμής υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ δείχνουν θετικά στην πρόταση Μητσοτάκη να θεσπιστεί το συγκεκριμένο μέτρο στις «27» χώρες, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις από την Γαλλία.

Θετική η ΙΑΤΑ

Από την άλλη, η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών) βλέπει θετικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού «διότι και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σε πρώτη φάση για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο παρά τις πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει η ΕΕ, μερικές χώρες κάνουν πίσω, τονίζοντας πως είναι ακόμη νωρίς για μία τέτοια κουβέντα, καθώς τώρα όλη η προσοχή τους έχει στραφεί στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τι είναι και πως θα λειτουργήσει ακριβώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει οι δυο δόσεις.

Ωστόσο αυτό που πολλοί θεωρούν είναι πως το πιστοιποιητικό εμβολιασμού θα λειτουργεί και ως διαβατήριο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύ σύμφωνα με την κυβέρνηση, καθώς όπως εξηγούν στόχος τους είναι απλώς να μετακινούνται χωρίς να κάνουν τεστ και να υποβάλλονται σε καραντίνα όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Πως θα λειτουργεί το πιστοποιητικό

Όπως είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν  θα είναι κάποιου είδους διαβατήριο, ούτε θα επιβάλλεται.

Όπως έχει διευκρινίσει, θα είναι απλά,  κωδικοποίηση για όλη την Ευρώπη, ώστε όταν κάποιος μετακινείται, αντί να του ζητούν να κάνει τεστ, να δείχνει το πιστοποιητικό και άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται από μία χώρα σε μια άλλη.

“Τώρα όταν κάποιος έρχεται από μία χώρα σε μία άλλη του ζητάμε να κάνει τεστ, κάτι που ενδεχομένως δεν θα χρειάζεται αν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού” έχει πει ο κ. Ταραντίλης προσθέτοντας ότι αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα καθώς είναι τουριστική χώρα και θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

Bloomberg: Τα 2 σημαντικά οφέλη του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Το Bloomberg αναφέρεται σε δημοσίευμά του στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού τα δύο σημαντικά οφέλη του, σε ό,τι αφορά τους ταξιδιώτες.

Το ένα θα είναι ότι θα αρθεί το μέτρο της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που θα το έχουν, ενώ το δεύτερο είναι ότι – για τους ίδιους ταξιδιώτες – δεν θα υφίσταται ανάγκη επίδειξης αρνητικού τεστ κοροναϊού.

Παράλληλα, το Μέσο επισημαίνει ότι το πρωτόκολλο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού «μπορεί να αναγνωριστεί και να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ και το οποίο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί παγκοσμίως υπό τον συντονισμό του ΠΟΥ».

Οι επιφυλακτικοί

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι βλέπουν θετικά το θέμα του εμβολιασμού τόσο η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο Σαρλ Μισέλ, αλλά και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μερικές χώρες παραδέχονται πως έχουν δεύτερες σκέψεις.

Όπως σημειώνει το politico.eu, το Παρίσι είναι μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διατηρούν επιφυλάξεις καθώς, όπως λέγεται, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι «κόκκινο πανί» για ορισμένους αντιεμβολιαστές.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.

«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή