Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ παραπέμπονται οι κυρώσεις για Τουρκία και Λευκορωσία – «Μπλόκο» από την Κύπρο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών

Κυρώσεις Τουρκία
????????????????????????????????????

Χωρίς απόφαση για κυρώσεις τόσο κατά της Τουρκίας, όσο και κατά της Λευκορωσίας ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Το θέμα των κυρώσεων και για τις δύο χώρες παραπέμπεται, όπως αναμενόταν, στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, καθώς στην διάρκεια της συνεδρίασης η κυπριακή πλευρά κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να δεχθεί αποφάσεις «με δύο μέτρα και σταθμά».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου έθεσε το ζήτημα της κλιμάκωσης της τουρκικής έντασης στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ μετά την τελευταία ανανέωση των δύο NAVTEX, υπενθυμίζοντας ότι ομόφωνα στο Gymnich είχε επιτευχθεί πολιτική συναντίληψη η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία για Λευκορωσία και Τουρκία θα κινηθεί παράλληλα.

Επίσης, επανέλαβε τη θέση της Λευκωσίας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και να μην αναλώνεται μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τις χώρες που έλαβαν τον λόγο στη συζήτηση και που στήριξαν την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας του Gymnich ήταν, ανάμεσα σε άλλες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.

Την Παρασκευή, ο Guardian είχε μεταδώσει ότι η Κύπρος έχει βάλει στο τραπέζι απειλή «βέτο» στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας εάν δεν αποφασιστούν ανάλογες κυρώσεις και εναντίον της Τουρκίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή