“Χτίζει” τετελεσμένα ο Ερντογάν σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο – Ποιά θα είναι η επόμενη κίνησή του. Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις

Ερντογάν τελική ευθεία

Εγρήγορση επικρατεί στην Αθήνα, η οποία εκτιμά ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εισέλθει το αμέσως επόμενο διάστημα στην τελική ευθεία για την δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η νέα τουρκική Navtex

Στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια αναμένουν την έκδοση νέας navtex, με την οποία, όπως έχουν προαναγγείλει Τούρκοι αξιωματούχοι,  η Άγκυρα θα δεσμεύει την περιοχή η οποία έχει απομείνει ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου προκειμένου το σεισμογραφικό Oruc Reis να ολοκληρώσει  την έρευνα σε μια θαλάσσια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis βρίσκεται συνεχώς μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από τις 10 Αυγούστου με μια διακοπή μόνο τον Σεπτέμβριο, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου  κινείται ακόμα και σε απόσταση αναπνοής τόσο από το Καστελόριζο όσο πλέον και από τη Ρόδο σχεδόν στα 12 ναυτικά μίλια.

Η επόμενη αναμενόμενη navtex θα περιλαμβάνει όπως όλα δείχνουν εκ νέου την  περιοχή κοντά στο Σύμπλεγμα του Καστελόριζου με κάθετη φορά και με ανατολικό όριο την κυπριακή ΑΟΖ.

Η έως τώρα τακτική της Άγκυρας δείχνει ότι η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού στην ευρύτερη περιοχή θα έχει ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Tο μεγάλο ερώτημα πλέον είναι η επόμενη τουρκική κίνηση

  • Θα αποχωρήσει το ερευνητικό για συντήρηση και ανεφοδιασμό-το πιο πιθανό λόγω της μακράς περιόδου εν πλω-
  • Θα εκδοθεί μια νέα navtex για έρευνες σε μια καινούργια περιοχή η οποία δεν θα μπορεί πλέον να είναι αλλού παρά δυτικά του 28ου Μεσημβρινού;
  • Θα προχωρήσει η Άγκυρα σε άμεση ενεργοποίηση πλωτού γεωτρύπανου και αποστολή του στην περιοχή στην οποία κινήθηκε το προηγούμενο διάστημα το Oruc Reis;

Θα στείλουν και πλωτό γεωτρύπανο

Τούρκοι αξιωματούχοι, με πρώτο τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, έχουν ξεκαθαρίσει ότι τους επόμενους μήνες η Τουρκία σκοπεύει να ενεργοποιήσει στην Ανατολική Μεσόγειο πλωτό γεωτρύπανο και μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει σε περιοχές που ήδη έχει ερευνήσει το Oruc Reis και στις οποίες προέκυψαν ευρήματα.

Υπό κανονικές συνθήκες ακόμα και εάν το Oruc Reis έχει προχωρήσει σε σοβαρή έρευνα κάτι που αμφισβητείται έντονα όπως εκτιμούν οι ειδικοί στους υδρογονάνθρακες, τα στοιχεία αυτά απαιτείται να εξεταστούν για μήνες μέχρι να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα και να προχωρήσει κάποιος σε δοκιμαστική γεώτρηση.

Όμως όπως έχει φανεί ειδικά το τελευταίο διάστημα το τελευταίο που φαίνεται να απασχολεί τον Ταγίπ Ερντογάν είναι η τουρκική οικονομία και ο εντοπισμός υδρογονανθράκων.

Γιατί βιάζεται η Άγκυρα 

Αντίθετα η Άγκυρα φαίνεται να βιάζεται προκειμένου όσο η γεωπολιτική συγκυρία την εξυπηρετεί να προχωρήσει σε δημιουργία τετελεσμένων και να προκαλέσει ακόμα και επεισόδιο για να σύρει την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η προκλητικότατη παρουσία άλλωστε του Ταγίπ Ερντογάν στην Αμμόχωστο και στην περίκλειστη πόλη δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος όσο βλέπει ότι οι αντιδράσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες προχωρά ακάθεκτος στο σχέδιό του.

Το μόνο που ίσως τον φρενάρει από το να προχωρήσει στην επόμενη κίνησή του είναι μια πιθανή αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Όπως εκτιμούν έμπειροι διπλωμάτες, μπορεί ο Ερντογάν να αποφασίσει να αποσύρει προσωρινά το Oruc Reis ( όπως είχε κάνει και τον Αύγουστο ) και να περιμένει μέχρι να περάσει και αυτόν τον «σκόπελο» για να αποφύγει τυχόν κυρώσεις.

Και στη συνέχεια να βγάλει είτε πλωτό γεωτρύπανο κοντά στο Καστελόριζο είτε το ερευνητικό δυτικά του 28ου Μεσημβρινού.

Ο χειμώνας προβλέπεται «θερμός» και η Αθήνα προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο

Καμία δημοσίευση για προβολή