Στην τελική ευθεία το deal της χρονιάς στο real estate: H αργεντίνικη Grupo Dolphin φεύγει, η Trastor έρχεται

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ένα από τα σημαντικά deals της χρονιάς που θα σηματοδοτήσει, εφόσον μπουν και οι τελικές υπογραφές, τη μεγαλύτερη συμφωνία μέχρι σήμερα, για την εισηγμένη Trastor AΕΕΑΠ αλλά και την αποχώρηση από το εγχώριο real Estate των Αργεντινών της Grupo Dolphin, που είχαν επενδύσει στην ελληνική αγορά ακινήτων στη χειρότερη συγκυρία, εν έτει 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Trastor AΕΕΑΠ είναι πλέον η μόνη διεκδικήτρια του χαρτοφυλακίου των Aργεντινών που έχει βγει προς πώληση τους τελευταίους μήνες με μία αξία πέριξ των 28- 29 εκατ. ευρώ. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πλέον σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις και μένει να φανεί πολύ σύντομα αν θα υπάρξει αίσια έκβαση με την οριστικοποίηση του deal, που προσέλκυσε το αρχικό ενδιαφέρον ουκ ολίγων εγχώριων αλλά ξένων επενδυτών.

Όσον αφορά τώρα το χαρτοφυλάκιο, πρόκειται για τέσσερα επαγγελματικά ακίνητα, τα οποία είχαν αποκτηθεί προ πενταετίας, με τους Αργεντινούς, τώρα, να εξασφαλίζουν υψηλές υπεραξίες, εγγράφοντας σημαντικά κέρδη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Grupo Dolphin επιλέγει τη δεδομένη στιγμή να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων, η οποία ήδη από πέρυσι βρίσκεται σε άνοδο με Έλληνες και ξένους επενδυτές να αναζητούν το κατάλληλο «προϊόν».

Το Grupo Dolphin/Pampa Energia, είχε έλθει στην Ελλάδα το 2013, κάνοντας ένα από τα ελάχιστα μεγάλα deals εκείνης της χρονιάς, εν μέσω πλήρους κατάρρευσης της αγοράς με την απόκτηση, έναντι τιμήματος 10,3 εκατ. ευρώ ενός από τα κεντρικότερα ακίνητα επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας που στέγαζε στο μακρινό παρελθόν τα κεντρικά γραφεία του ομίλου BNP Paribas και μισθώθηκε στη συνέχεια στον όμιλο Πειραιώς.

Αυτό είναι σήμερα και το μεγάλο «φιλέτο» του χαρτοφυλακίου που απέκτησε σταδιακά το fund, με επικεφαλής τον Μάρκος Μαρσέλο Μιντλίν, πρώην συνεργάτη του Τζόρτζ Σόρος όσον αφορά τις επενδύσεις σε ακίνητα και από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στην Αργεντινή, στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Περισσότερα σε λέξεις

Η δεύτερη σημαντική αγορά για τους Αργεντινούς ήταν το 2014 από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την αγορά του συγκροτήματος γραφείων της Παντεχνική, της οικογένειας Γιόκαρη (σ.σ. είχε ενώσει τις δυνάμεις της τη δεκαετία του ’00 με τον γνωστό κατασκευαστικό όμιλο), ακίνητο το οποίο επίσης περιλαμβάνεται στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

Σημειώνεται εδώ ότι ο Αργεντινός Μάρκος Μαρσέλο Μιντλίν, έχοντας την εμπειρία της πρότερης συνεργασίας του με τον Τζόρτζ Σόρος στο διεθνές real estate, είχε θεωρήσει ότι το 2013 η ελληνική αγορά ακινήτων προσέφερε αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες- πρωτοκλασάτα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας ή ακίνητα distressed- και μάλιστα, η εταιρεία του ήταν τότε ο πρώτος ξένος επενδυτής σε ακίνητο εισοδήματος στην Ελλάδα της κρίσης.

Τώρα, φαίνεται ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για τους Αργεντίνους να αποχωρήσουν από τη χώρα μας, με υψηλά κέρδη, αναζητώντας ευκαιρίες για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε άλλες αγορές.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Trastor, με την στήριξη ενός ισχυρού ξένου μετόχου όπως τα κεφάλαια της Varde Partners με 56% (η τράπεζα Πειραιώς διατηρεί ποσοστό 39,4%, πραγματοποιώντας κατά καιρούς επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την πώληση της συμμετοχής της στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής των τραπεζών για τη ρευστοποίηση συμμετοχών εκτός των κύριων δραστηριοτήτων τους) έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να «χτίσει» σταδιακά ένα μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, έχοντας εξασφαλίσει μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, τραπεζική χρηματοδότηση κι αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο, μελλοντικά, αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Πέραν των μικρότερων επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα η εταιρεία σε ακίνητα μεγάλης προβολής στο κέντρο της Αθήνας- από τις αρχές του έτους μάλιστα η εταιρεία έχει οριστικοποιήσει δύο νέες αγορές στην οδό Βουκουρεστίου αλλά και στο Σύνταγμα στην οδό Φιλελλήνων και Όθωνος- η ΑΕΕΑΠ έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι να δίνει το «παρών» και σε διαδικασίες για μεγαλύτερα ακίνητα, όπως π.χ. συνέβη πριν από ένα χρόνο με το συγκρότημα γραφείων της Βωβός στο Μαρούσι, εκεί όπου στεγάζεται η Wind, το οποίο πουλήθηκε τελικά στην Dromeus Capital μέσα από το διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Εθνική Leasing.

Το όνομα της Trastor φιγουράρισε μεταξύ των ενδιαφερομένων και για το έτερο χαρτοφυλάκιο 5 επαγγελματικών ακινήτων, επίσης πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου Βωβού, που έχει βγει στην αγορά από την Alpha Bank, με τη διαδικασία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέσα στο 2018 η Trastor ΑΕΕΑΠ, υλοποίησε 13 νέες επενδύσεις κυρίως σε εμπορικά ακίνητα και γραφειακούς χώρους, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών ακινήτων της να περιλαμβάνει 43 ακίνητα με αξία αποτίμησης 113,25 εκατ. ευρώ, έναντι 32 ακινήτων αξίας αποτίμησης 79,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ