Στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, μετά από δέκα χρόνια «πάγου» στις σχέσεις των δύο χωρών

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, την πρώτη τέτοια επίσκεψη μέσα σε δέκα χρόνια.

Τον Γκαντζ θα υποδεχθεί στην Άγκυρα ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, με την ατζέντα των συνομιλιών να περιλαμβάνει την περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και στο πεδίο της άμυνας, μετά από σχεδόν μια 15ετία «πάγου» και έντασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκαντζ πηγαίνει στην Τουρκία μόνο λίγες ημέρες πριν τις νέες εκλογές στο Ισραήλ, ενώ προηγουμένως είχε επισκεφθεί και το Αζερμπαϊτζάν, σύμμαχο της Τουρκίας, στο οποίο το Ισραήλ πούλησε όπλα στη διάρκεια της σύγκρουσης με την Αρμενία.

Την επίσκεψη του Γκαντζ είχε προετοιμάσει ο Διευθυντής Πολιτικής του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος είχε πάει στην Τουρκία πριν από δύο μήνες με στόχο να ανοίξουν εκ νέου κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας.

Εξομάλυνση

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, μετά από μια δεκαετία αντιπαλότητας, Ισραήλ και Τουρκία επανήλθαν σε σχέσεις κανονικότητας, με τις δύο χώρες να στέλνουν πρέσβεις και γενικούς πρόξενους οι μία στην άλλη.

Πριν τη διακοπή των σχέσεων, Τουρκία και Ισραήλ είχαν στενή συνεργασία στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, της συνεργασίας για την ασφάλεια και της στατιωτικής εκπαίδευσης, έχοντας συνυπογράψει σημαντικές συμφωνίες στη δεκαετία του 1990.

Μάλιστα, οι σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας ήταν τόσο στενές που πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ έδινε πληροφορίες στην Τουρκία για το ΡΚΚ και η Άγκυρα ενημέρωνε την Ιερουσαλήμ για τις κινήσεις του Ιράν στην περιοχή.

Βέτο στο ΝΑΤΟ

Ωστόσο, μετά το περιστατικό του «Μαβί Μαρμαρά» το 2008, οι σχέσεις των δύο χωρών διεκόπησαν και η Τουρκία, μάλιστα, ως το 2016 έθετε βέτο όταν το ΝΑΤΟ ζητούσε να δεχθεί το Ισραήλ ως χώρα-εταίρο (όχι μέλος, όμως) της συμμαχίας.

Στη συνέχεια το Ισραήλ ανέπτυξε στενούς -και αμυντικούς- δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο, κάτι που θορύβησε την Άγκυρα, η οποία και επιχείρησε με κάθε τρόπο να επαναφέρει σε κανονικό επίπεδο τη σχέση της με την Ιερουσαλήμ.

Πάντως, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, παρά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, για την ώρα η στενή αμυντική συνεργασία με την Τουρκία μάλλον θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά μακρινό ενδεχόμενο.

Καμία δημοσίευση για προβολή