Στήριξη και αλληλεγγύη στην Κύπρο για τις απειλές που δέχεται από την Άγκυρα, από την Ευρώπη του Νότου

French President Emmanuel Macron, Greek Prime Minister Alexis Tsipras, Portugal's Prime Minister Antonio Costa, Malta's Prime Minister Joseph Muscat, Cypriot President Nicos Anastasiades and Spanish Prime Minister Pedro Sanchez arrive at a news conference during the Southern EU Countries Summit in front of the Auberge de Castille in Valletta, Malta, June 14, 2019. REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Στήριξη και αλληλεγγύη στην Κύπρο για τις απειλές που δέχεται από την Άγκυρα εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου,κατάτις εργασίες της 7ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. που διεξάγεται στη Βαλέτα της Μάλτας..

Στη διακήρυξη της Συνόδου αναφέρεται: «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στηριξή μας και αλληλεγγύη στη Δημοκρατία της Κύπρου, στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την έρευνα, την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών της πηγών εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο (…) Υπενθυμίζουμε την υποχρεώση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλλημένες εκκλήσεις της ΕΕ σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για πιθανές ή υπαρκτές δραστηριότητες γεώτρησεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ζητούμε από την ΕΕ να συνεχίσει να ασχολείται με το ζήτημα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν πάψει τις παράνομες δραστηριότητές της να εξετάσει την λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

“Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές”

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία», διαμήνυσε ο Μακρόν.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη οι MED7 να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο αναφορικά με την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία. Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη όλων μας.

«Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητες θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο», τόνισε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Οποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ευχαριστίες του Νίκου Αναστασιάδη 

Ευχαριστίες για την πλήρη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στις δηλώσεις του επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, ενώ ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η διακήρυξη περιλαμβάνει «ισχυρό λεκτικό για την καταδίκη παράνομων ενεργειών Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο», αλλά και «για κοινωνική Ευρώπη, κλιματική αλλαγή και μεταρρύθμιση Ευρωζώνης».

Παράλληλα, οι επτά ηγέτες αναγνωρίζουν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία εφαρμογής της, καθώς θα ωφελήσει και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Στη Σύνοδο που μετέχουν οι ηγέτες της Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας, αναμένεται να συζητηθούν η μελλοντική θεσμική ηγεσία της ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις σε συνέχεια των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκανια, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Λιβύη, το μεταναστευτικό, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Καμία δημοσίευση για προβολή