Στήριξη Πομπέο σε Μητσοτάκη για την ασφάλεια της Ελλάδας – Η πρώτη μετά από 44 χρόνια.Το περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού ΥΠΕΞ. Σύμπραξη ασφάλειας Ουάσιγκτον Αθήνας

Η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα τοποθετείται μεταξύ 25 και 27 (το πιθανότερο) Σεπτεμβρίου.

Επιστολή στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, με την οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο – κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την ύπαρξη της οποίας είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην επιστολή αυτή, οι ΗΠΑ δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως τονίζουν και μάλιστα δυο φορές στην ίδια επιστολή, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Επιπλέον τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο – κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν από δυο εβδομάδες».

Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για τον σεβασμό του άρθρου 33 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ότι όποιος έχει διαφορές οφείλει να τις επιλύσει με ειρηνικά μέσα και συνιστά μία ουσιαστική απάντηση στις επικρίσεις και τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης περί απουσίας ρητών εγγυήσεων από πλευράς ΗΠΑ έναντι της εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της χώρας μας.

Ο Νίκος Δένδιας μάλιστα συνέκρινε την επιστολή Πομπέο με αντίστοιχου περιεχομένου από τον Χένρι Κίσινγκερ το 1975 προς τον τότε Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτριο Μπίτσιο, υπογραμμίζοντας ότι «για πολλά χρόνια η επανάληψη μίας τέτοιας επιστολής αποτελούσε στόχο και ευχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Παράλληλα επισήμανε ότι οι διμερείς ή τριμερείς σχέσεις της Ελλάδας όπως αυτή με τις ΗΠΑ δεν στρέφονται εναντίον της Άγκυρας αλλά όπως τόνισε «στρέφονται υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο ενεργούμε. Και σε αυτό το πλαίσιο οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι από τους ακρογωνιαίους λίθους».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε επισης ότι: «οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι και ομαλοί», καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν την κομματική θεώρηση των πραγμάτων και να ορθώσουν την αδιατάρακτη εθνική ομόνοια ως «όπλο» απέναντι στην οποιαδήποτε υπαρκτή απειλή για τη χώρα.

Τέλος αναφορικά με τη Συμφωνία αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με τις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου δια της διεύρυνσης του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καθυστερήσει την επικύρωσή της δια του «παγώματός» της, καθώς όπως θεωρεί ότι υπηρετεί το εθνικά συμφέρον και το αντίθετο θα είναι ζημία για τη χώρα.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή