Στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης με επαναφορά κρατικών ομολόγων σχεδιάζει ο Μάριο Ντράγκι

Την επαναφορά των κρατικών ομολογων στις αγορές μέχρι τον Νοέμβριο για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης σχεδιάζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Ο Ντράγκι ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερο και τους καταναλωτές να καταναλώνουν περισσότερα.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιγκνάσιο Βίσκο, παράλληλα δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να λάβει περαιτέρω επεκτατικά μέτρα εάν η οικονομία της ευρωζώνης δεν επιταχυνθεί και ότι θα εξετάσει τις επιλογές της «τις προσεχείς εβδομάδες».

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανέβαλε κάθε αύξηση των επιτοκίων για τουλάχιστον ένα χρόνο κατά τη συνάντησή του στις 5-6 Ιουνίου και ο Ντράγκι άνοιξε την πόρτα για περισσότερα κίνητρα τις επόμενες εβδομάδες. Η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου για να συζητήσει τη νομισματική πολιτική είναι στις 24-25 Ιουλίου.

Η ΕΚΤ σκέφτεται να αυξήσει το κόστος για τις τράπεζες που «σταθμεύουν» τα μετρητά τους στην κεντρική τράπεζα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των τραπεζικών δανείων, ανέφερε το Der Spiegel επικαλούμενη πηγές που υποστήριξαν ότι μια τέτοια απόφαση είναι πιθανή τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Ντράγκι λήγει στις 31 Οκτωβρίου και αναμένεται να τον διαδεχθεί η μέχρι τώρα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφανθεί μη δεσμευτικά για τον διορισμό της, ο οποίος αναμένεται να οριστικοποιηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στην τακτική σύνοδο κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου.

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή