Στις 17 Δεκεμβρίου το τετ α τετ Μητσοτάκη-Λαγκάρντ. Τί αναμένει η Αθήνα. Πόσο επηρεάζει το κλίμα η ρευστότητα στη Γερμανία

Η αποχώρηση ενός εκ των βασικών πρωταγωνιστών στα χρόνια των μνημονίων, του Μπενουά Κερέ θα αποτελέσει την ευκαιρία για το πρώτο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρ ότι είναι η πρώτη αναγνωριστική συνάντηση υπό τη νέα της ιδιότητα, η Αθήνα σχεδόν προεξοφλεί ότι η κυρία Λαγκάρντ θα πορευτεί στη γραμμή που χάραξε ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι.  Θα επιμείνει, δηλαδή,  στην ανάγκη χρήσης δημοσιονομικών εργαλείων για να πάρει μπροστά η ευρωπαϊκή οικονομία.  Κάτι, που θεωρείται ιδιαίτερα ενισχυτικό για την Αθήνα, η οποία στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία Το πόσο χρήσιμο είναι αυτό, σε μια συγκυρία που η Ελλάδα έχει στην αιχμή της πολιτικής της, την επιδίωξη για δημοσιονομική χαλάρωση.

Επιπλέον, οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει  ότι η Κ. Λαγκάρντ δεν θα ανατρέψει, προς ώρας τουλάχιστον, τη στρατηγική των μηδενικών επιτοκίων. Το όφελος για τις ελληνικές εκδόσεις ομολόγων είναι προφανές, ειδικά μέσα στους επόμενους μήνες, όπου η Αθήνα θέλει να αναδείξει το χαμηλό κόστος δανεισμού, για να ανατρέψει τις συντηρητικές παραδοχές της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους. Συν τοις άλλοις, ωφελημένες θα είναι και οι ελληνικές τράπεζες, που θα μπορούν να αντλούν φτηνό χρήμα από τη διατραπεζική αγορά.

Επιπρόσθετα, αν και η ΕΚΤ δεν δημοσιοποιεί τη δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας για το ελληνικό Χρέος,  όλα δείχνουν, ότι θα ενσωματώνει με πληρέστερο τρόπο την εντυπωσιακή αλλαγή στο προφίλ του κόστους εξυπηρέτησης, δηλαδή τη θεαματική μείωση από τα εκτιμώμενα επίπεδα του 4,5% στο 1,5%. Κι αυτό είναι βέβαιο ότι θα φανεί στις διαπραγματεύσεις για τα πλεονάσματα, που θα ξεκινήσουν την Άνοιξη.

Στην Αθήνα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της συνάντησης αν και δεν παραγνωρίζεται η ρευστότητα που επικρατεί στη Γερμανία, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρες κάλπες.  Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η τυπική έγκριση εκταμίευσης των 767 εκατ. Ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος, “πέρασε” στην πραγματικότητα μέσα από τη γερμανική πολιτική ζωή…

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή