Στο 11,6% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το γ’ τρίμηνο του 2022 έναντι 13% το αντίστοιχο περσινό διάστημα

Νέα πτώση της ανεργίας: Στο 11,6% το γ' τρίμηνο του 2022

Στο 11,6% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το γ’ τρίμηνο του 2022 έναντι 12,4% το προηγούμενο τρίμηνο και 13% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 555.567 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 9,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% υποχώρησε η ανεργία στο γ' τρίμηνο έναντι 13% πέρυσι

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.216.038 άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 2,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Κατά το Γ ́ τρίμηνο του 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (70,3%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (19,1%).

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 7,2%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 8,2%. Η μερική απασχόληση εμφανίζει μείωση κατά 12,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προσωρινή απασχόληση έχει αυξηθεί τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (5,3%) όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (3,9%).

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,5%) και οι επαγγελματίες (21,4%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες
και μικροεπαγγελματίες και στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (5,8% και 3,8% αντίστοιχα) ενώ μείωση παρατηρείται στους επαγγελματίες (-0,9%).

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους επαγγελματίες και στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (10,0% και 9,0%, αντίστοιχα) ενώ παρατηρείται μείωση στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (-6,7%) και στους υπαλλήλους γραφείου (-2,7%)

Αν εξεταστεί η εξέλιξη της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, παρατηρείται ότι, από το A ́ τρίμηνο του 2011 αυξάνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης(3) ενώ μειώνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση, το οποίο, ωστόσο, παρουσιάζει αύξηση από το 2021. Το ποσοστό στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης ακολουθεί αύξηση ενώ το ποσοστό των απασχολουμένων σε στοιχειώδη επαγγέλματα παραμένει σχετικά σταθερό μετά το 2011.

Τέλος, το ποσοστό των απασχολούμενων στην γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία και αλιεία εμφανίζει πτωτική τάση από το 2014 και αύξηση κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2021

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή