Στο  4,2%,εκτιμά την ανάπτυξη στην Ελλάδα η ING φέτος. “Απίθανη μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη”

Στο  4,2%,εκτιμά την ανάπτυξη στην Ελλάδα η ING φέτος

Στο  4,2%,εκτιμά την ανάπτυξη στην Ελλάδα η ING φέτος. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του οίκου μιλούν επίσης για ανάπτυξη 1,7% το 2023 και 2,3% το 2024. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 8,9% φέτος, στο 3,2% το 2023 και στο 1,9% το 2024.

Η ING  αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία ενώ αντίθετα προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει ακυρωθεί. Οι προβλέψεις της για την Ευρωζώνη μιλούν για ανάπτυξη 2,6% φέτος, μόλις 0,3% το 2023 και 1,5% το 2024. Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 7,1% φέτος, στο 3% το 2023 και στο 2,2% το 2024.
Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, μετά το τέλος των lockdowns στους τομείς της φιλοξενίας, της αναψυχής και των υπηρεσιών, επισκιάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα νέα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον υψηλό πληθωρισμό, επισημαίναι η διεθνής τράπεζα.
Ενώ πολλοί Ευρωπαίοι προσπαθούν να απολαύσουν το καλοκαίρι, μία πολύ θερμή περίοδος για την οικονομία, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, διαφαίνεται ήδη στον ορίζοντα. Κανένας από τους παράγοντες κινδύνου που σήμερα αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να εξαφανιστεί σύντομα, με κυριότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτό θα συνεχίσει να συσσωρεύει πρόσθετες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, καθώς και στο οικονομικό κλίμα», εξηγούν οι αναλυτές της ING.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η ING δεν θεωρεί πιθανή μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ενδείξεις οικονομικών αποκλίσεων ανάμεσα στις χώρες είναι λίγες, τα επίπεδα των χρεών είναι βιώσιμα και η δημοτικότητα του ευρώ στις χώρες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Βέβαια, τα σενάρια για μια κρίση μπορούν να γίνουν μια αυτο-εκλπηρούμενη προφητεία και πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική», σημειώνουν οι αναλυτές της ING.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή