Στο 50% έχουν μειωθεί οι ροές ιρανικού αερίου προς την Τουρκία. Η Άγκυρα εξακολουθεί να εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τη Ρωσία

Ιράν Τουρκία

Οι ροές φυσικού αερίου του Ιράν προς την Τουρκία βρίσκονται επί του παρόντος στο 50% περίπου των ημερήσιων εγγυημένων επιπέδων και οι επισκευές στον αγωγό στην ιρανική πλευρά των συνόρων έχουν αναβληθεί μέχρι την άνοιξη, όπως δήλωσαν πηγές του τουρκικού τομέα χθες, Τετάρτη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο όγκος και η πίεση των ροών φυσικού αερίου δεν ήταν σύμφωνοι με τους όρους της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου για περίπου 10 ημέρες λόγω τεχνικής βλάβης, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να διατάξει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο να μειώσουν προσωρινά τη χρήση φυσικού αερίου.

Μείωση παροχής φυσικού αερίου σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις 

Την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε ότι η μείωση της παροχής φυσικού αερίου σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα ανέλθει σε 20 τοις εκατό από την αρχή αυτής της εβδομάδας, σε σύγκριση με το προηγούμενο 40 τοις εκατό.

Η Τουρκία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, με το τελευταίο να καλύπτει το 16% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο τους πρώτους 10 μήνες του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Διακοπή της παραγωγής μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών 

Ορισμένες τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστή ανταλλακτικών αυτοκινήτων Ege Endustri, του κατασκευαστή χαρτονιού Kartonsan και του κατασκευαστή εξαρτημάτων αμυντικών αυτοκινήτων Katmerciler, διέκοψαν την παραγωγή λόγω των περικοπών.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν πρόσφατα αυξηθεί απότομα στην Τουρκία, λόγω των παγκόσμιων αυξήσεων και της πτώσης της αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου κατά 44 τοις εκατό πέρυσι.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν έως και 125 τοις εκατό για τους εμπορικούς χρήστες υψηλής ζήτησης τον περασμένο μήνα και κατά περίπου 50 τοις εκατό για τα νοικοκυριά με χαμηλότερη ζήτηση.

Πηγή : ALARABIYA news

Καμία δημοσίευση για προβολή