Στο αφήγημα για “καθαρή έξοδο” επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας κόντρα στους δανειστές

Στο αφήγημα του για  «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας,  παρά τα όσα αντίθετα ανακοινώθηκαν από τους θεσμούς και παραδέχθηκε, με δηλώσεις του, ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μήνυμα εσωτερικής κατανάλωσης

Αγνοώντας επιδεικτικά τα μηνύματα  των Βρυξελλών, των ισχυρών δανειστών και του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο με αφορμή την Πρωτομαγιά, εξήγγειλε για μια ακόμα φορά την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Βγαίνουμε από τα μνημόνια καθαρά, χωρίς νέες δεσμεύσεις που πολλοί είχαν προεξοφλήσει». «Περνάμε σιγά-σιγά σε μια νέα εποχή κανονικότητας, που μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ξανά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, βάζοντας στο επίκεντρο τον εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει πρώτα και κύρια την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Τι δεν καταλαβαίνετε;

Ο κ. Τσίπρας κινήθηκε, για μια ακόμα φορά, σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον  αρμόδιο υπουργό του. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε πρόσφατα στους Financial Times  ότι μας περιμένει μια σκληρή επιτήρηση, δυσμενέστερη από εκείνη που επεβλήθη στην Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, όταν ολοκλήρωσαν το δικό τους πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός αγνόησε επίσης τους σχεδιασμούς  από τους δανειστές ενός ιδιότυπου μνημονίου επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, μετά τον Αύγουστο.  Την κεντρική ιδέα αυτων των σχεδιασμών διατύπωσε με έμμεση σαφήνεια ο πρόεδρο ς της Κομισιόν όταν τον επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα στου Μαξίμου. Ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ είχε αναφερθεί σε ένα «αυστηρό πρόγραμμα επιτήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας” και σε “ένα σαφές  πρόγραμμα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων”.

[more]

“Να τηρηθούν οι πειθαρχίες”

Ανάλογες ήταν και οι πρόσφατες παρατηρήσεις του αρμόδιου επίτροπου  για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί: «η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διευθέτηση με τους εταίρους και πιστωτές της στην Eυρωζώνη, αφού τερματιστεί το σημερινό πρόγραμμα στήριξης, για να εξασφαλιστεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα τηρηθεί».

Αισιόδοξοι και μπροστάρηδες

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε το χαιρετισμό του με ένα μήνυμα αισιοδοξίας: Οι δομικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, η διεκδίκηση μιας καλύτερης θέσης στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι προϋποθέσεις για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που οραματιζόμαστε»

Και μία επιστροφή στην εποχή των μεγάλων φιλοδοξιών για καθοδήγηση της Ευρώπης από τον ΣΥΡΙΖΑ:  “Είναι όμως και η προϋπόθεση και το παράδειγμα που θέλουμε να δώσουμε σε μια Ευρώπη που κινδυνεύει από τον αυταρχισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό”.

Με δυό λόγια

Άλλο είναι το αφήγημα της κυβέρνησης για το τέλος του προγράμματος και άλλοι οι σχεδιασμοί των δανειστών. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στο εσωτερικό ακροατήριο ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δανειστές μιλούν στον πρωθυπουργό της χώρας. Τον οποίο και θα δεσμεύσουν σε δύσκολες αποφάσεις.

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή