Στο δόγμα “στρίβειν δια του αρραβώνος” ο Ανδρουλάκης. Τα 5 ερωτήματα που “τσουρουφλίζουν” το ΠΑΣΟΚ

    Γιατί ο Ανδρουλάκης εύχεται να πάρει αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές ο Μητσοτάκης

    “Στρίβειν δια του αρραβώνος”. Εμείς τα λέγαμε από εχθές: Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει να μπει σε “κυβερνητικό τρένο”. Και δεν είναι ότι “δεν πάει” τον κ.Μητσοτάκη ή ότι “δεν του πάει” το “Πολακιστάν”. Είναι ότι θέλει να “δέσει τη νέα ηγετική ομάδα του και να ωριμάσει κοινοβουλευτικά, ως αρχηγός ο ίδιος στην αντιπολίτευση. Έτσι βάζει -κάπως “άγουρα”- όρους συνεργασίας “για τα μάτια του κόσμου και στο μυαλό του έχει το γνωστό “στρίβειν δια του αρραβώνος”. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για απροσχημάτιστη κομματική ιδιοτέλεια. Αλλά εδώ που φτάσαμε, ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο για τους αντιπάλους του…

    ***

    Φωτιές στο ΠΑΣΟΚ. Χρειάστηκε μόνο μία φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, στη συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση, για να «βάλει φωτιά» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να προξενήσει νέες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Όπως έγραψε και το economico.gr, o κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες αν δεν λάβει ένα «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό στις κάλπες (σήμερα εμφανίζεται γύρω στο 10%) και ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργό, για το οποίο μάλιστα είπε ότι «δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο».

    Η δήλωση αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και εντός του κόμματος, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να σημειώνει χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ότι «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα -για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες» προσθέτοντας ότι είναι στη «διακριτική ευχέρεια» του κ. Ανδρουλάκη να πει προ των εκλογών ποιον προτείνει για πρωθυπουργό, αλλά και επισημαίνοντας ότι «κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό, άρα όποιος το ψηφίζει, το ψηφίζει για να είναι και ηγέτης χώρας»

    ***

    Πέντε ερωτήσεις απαιτούν απάντηση. Και μια και τις δικές μας αναλύσεις για τη στρατηγική Ανδρουλάκη ενδεχομένως τις διαβάζετε, ας παραθέσουμε ορισμένα ερωτηματικά που θέτει από τις σελίδες του protagon.gr ο καλός συνάδελφος Γιώργος Κουβαράς:

    • Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν θέλουν συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ); Μόνο και μόνο για να μην είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, αλλά κάποιος πολιτικός που δεν γνωρίζουν και θα μάθουν όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης πάρει τη διερευνητική εντολή;
    • Γιατί η ψήφος όσων ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι χρήσιμη για τη διακυβέρνηση του τόπου αν υπερβαίνει το 10%, αλλά καθίσταται άχρηστη κάτω από αυτό το ποσοστό; Και αν στις πρώτες εκλογές το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λάβει διψήφιο ποσοστό και στις δεύτερες μονοψήφιο, τότε τι γίνεται;
    • Γιατί να ψηφίσει κανείς ένα κόμμα που επιφυλάσσει ως μετεκλογική έκπληξη το εάν θα μετάσχει σε κυβέρνηση και το πρόσωπο που θα προτείνει ως πρωθυπουργό;
    • Γιατί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποδέχεται να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν αποδέχεται τους αρχηγούς τους για τη θέση του πρωθυπουργού; Πόση σχέση έχει αυτό με την άποψη της κοινής γνώμης που φέρνει τους δυο πολιτικούς αρχηγούς πάνω από τα κόμματά τους σε δημοφιλία σε όλες τις μετρήσεις;
    • Γιατί το τρίτο κόμμα μπορεί να καθορίσει την πολιτική ταυτότητα μιας τρικομματικής κυβέρνησης; Εάν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι σε θέση να συμφωνήσουν για συγκυβέρνηση, ποια η αξία της συμμετοχής του τρίτου κόμματος, και μάλιστα με αποδοχή της πρότασής του για πρωθυπουργό και για κρίσιμα υπουργεία;

    Τα ερωτήματα είναι πολλά και η απάντησή τους είναι απαραίτητη πριν από τις εκλογές, προκειμένου να μη δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση σε σχέση με την πολιτική – εκλογική στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη.

    ***

    Μητσοτάκης: “Καλύτερες μέρες”… Το μήνυμα ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες» έστειλε χθες, Πέμπτη (23/3) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ως κύριο ζήτημα τα θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μία οικονομία, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την πατρίδα μας, πια, να είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων», τόνισε.

    «Αυτό επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να εξακολουθεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αλλά μας κάνει και πιο αισιόδοξους ότι οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μπροστά μας», πρόσθεσε.

    ***

    Την αισιοδοξία Μητσοτάκη συμμερίζεται το Bloomberg. “Θυμάστε την Ελλάδα;”, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg. Παρά τις ευρύτερες εκτιμήσεις του βρετανικού Τύπου το 2015 αλλά ακόμη και του πρώην διοικητού της FED Άλαν Γκρήνσπαν ότι “ήταν θέμα χρόνου” πριν να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική Ένωση και το ευρώ να καταρρεύσει.

    Το κράτος των 10,3 εκατομμυρίων, αντίθετα σε κάθε αξιολόγηση διεθνούς οίκου, έχει υπάρξει μία οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021, βασιζόμενο σε θετικές τάσεις πληθωρισμού, κατά κεφαλήν εισοδήματος, ανόδου ΑΕΠ, μη εξυπηρετούμενων δανείων και πολιτικής σταθερότητας, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

    Στην αγορά ομολόγων η Ελλάδα (το ελληνικό ομόλογο) διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες υψηλότερα εκείνου που το επενδυτικό κοινό θεωρεί ως υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης. Σύντομα δε θα έπρεπε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

    Από την εποχή που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 το κατά κεφαλή ΑΕΠ αυξήθηκε 7%, ξεπερνώντας μεγάλες οικονομίες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Η. Β. (1%) και των ΗΠΑ (4%) σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

    Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως ποσοστό του συνόλου των δανείων, – κριτήριο για την υγεία του τραπεζικού συστήματος – μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2017, σημειώνεται στο δημοσίευμα στο οποίο παρατίθενται επίσης αναλυτικά στοιχεία ως προς την ανακτηθείσα ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

    ***

    Αντιδρά το Κογκρέσο στον Μπλίνκεν για τα F-16 της Τουρκίας. Μάλλον άσχημα είναι τα νέα που φθάνουν στην Άγκυρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς για άλλη μια φορά το Κογκρέσο των ΗΠΑ αρνήθηκε να ανάψει «πράσινο φως» για το αίτημα της Τουρκίας για αγορά νέων και αναβάθμιση παλαιότερων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

    Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ της χώρας, μιλώντας στην Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Κογκρέσου, τάχθηκε σαφώς υπέρ της έγκρισης της πώλησης στην Τουρκία 40 νέων και 80 κιτ αναβάθμισης παλιότερων F-16, όπως άλλωστε έχει πει και ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι «πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει τα F-16 και το πακέτο εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα μαχητικά», προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ, σημαντικό για τη συμμαχία».

    Πάντως, η επιχειρηματολογία του Άντονι Μπλίνκεν δεν φάνηκε να πείθει τα μέλη του Κογκρέσου, καθώς ο Δημοκρατικός βουλευτής, Ντέιβιντ Σισιλίνι, έθεσε το θέμα της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας από τον στόλο των F-16 που ήδη διαθέτει η Τουρκία. Όπως μάλιστα πρόσθεσε, η Άγκυρα δεν επιθυμεί να δώσει διαβεβαιώσεις ότι τα αναβαθμισμένα μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, κάτι που το Κογκρέσο θεωρεί ως εκ των ων ουκ άνευ για την πώληση των F-16.

    ***

    «Χείμαρρος» ο Μενέντεζ. Ακόμα πιο σφοδρή ήταν η κριτική του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος =μεταξύ άλλων που θα διαβάσετε στο sxetik;o ρεπορτάζ του economico – ρώτησε τον ΥΠΕΞ «πώς χαρακτηρίζετε μία χώρα που παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα εδαφικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση; Κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας; Αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό κατά παράβαση του δικαίου των ΗΠΑ;

    Αρνείται τη θρησκευτική ελευθερία στον θρησκευτικό ηγέτη εκατομμυρίων πολιτών της ελληνικής ορθόδοξης πίστης; Εχει μετατρέψει μια εκκλησία σε ένα τζαμί παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της στην UNESCO; Και συλλαμβάνει και φυλακίζει αμερικανικό προσωπικό;». Στον «χείμαρρο» Μενέντεζ, ο Μπλίνκεν απαντησε ότι «θα έλεγα ότι είναι ένας “δύσκολος” σύμμαχος», για να λάβει το σχόλιο από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή ότι «η χώρα αυτή είναι η Τουρκία. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω ότι αξίζει να πουλήσουμε τα F-16 σε αυτήν».

    ***

    Ο υπό συζήτηση αγωγός Ρωσίας – Κίνας… Με το νέο μεγα-σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ρωσία με την Κίνα, η Μόσχα ελπίζει να περιορίσει την εξάρτησή της απέναντι στους ευρωπαίους αγοραστές, αλλά κινδυνεύει να επιβαρύνει την ανισότητα στις εμπορικές της συναλλαγές με το Πεκίνο, που έχει αυξηθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, εκτιμούν οι αναλυτές.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσιάστηκε ενθουσιασμένος κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Μόσχα. Το τιτάνιο σχέδιο του αγωγού Power of Siberia 2 υπόσχεται μία ζωτική εμπορική διέξοδο για το ρωσικό αέριο, που έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    ***

    … Και οι σκέψεις του Πεκίνου. Η Μόσχα θέλει να πιστεύει ότι ο αγωγός μήκους 2.600 χιλιομέτρων, που συνδέει την Σιβηρία με την επαρχία Σιντσιάνγκ και μέσω του οποίου θα διέρχονται 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Μακροπρόθεσμα, η δυναμικότητά του θα είναι αντίστοιχη της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 2 που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία.

    Όμως, ο ενθουσιασμός δεν είναι και τόσο μεγάλος στην κινεζική πλευρά. Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο έχει αποφύγει οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση για το σχέδιο, το χρονοδιάγραμμα του οποίου παραμένει αόριστο. Αν και ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε παρουσία του Σι ότι «κλείστηκαν όλες οι συμφωνίες» μεταξύ των δύο χωρών για τον αγωγό, η κοινή τους ανακοίνωση αρκείται να κάνει λόγο για ενθάρρυνση «των ερευνών και των διαβουλεύσεων».

    ***

    H Apple μπαίνει στον χώρο του θεάματος.  Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Apple αποφάσισε να επεκτείνει σημαντικά το τμήμα ταινιών της για να επικεντρωθεί σε τίτλους υπερπαραγωγών που θα κάνουν το ντεμπούτο τους πρώτα στους κινηματογράφους, πριν φτάσουν στην πλατφόρμα.Για αυτόν τον λόγο, η Apple φέρεται ότι θα ξοδέψει 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ετησίως, για τις ταινίες της.

    Υπενθυμίζεται πως η Apple TV+ έγινε η πρώτη πλατφόρμα ταινιών που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας πέρυσι για την ταινία CODA. Κατά το δημοσίευμα, η Apple βρίσκεται επί του παρόντος σε συζητήσεις για την κυκλοφορία ταινιών σε χιλιάδες κινηματογράφους τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την ημερομηνία που θα μπουν στην πλατφόρμα. Μια μεγάλη κυκλοφορία στους κινηματογράφους θα βοηθήσει στη δημιουργία buzz συμβάλλοντας στην προώθηση της υπηρεσίας Apple TV+.

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή