Στο επίκεντρο του sell off η Deutsche Bank – Μπορεί να γίνει η νέα Credit Suisse;

Στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών τραπεζικών αγορών βρέθηκε σήμερα η Deutsche Bank με την μετοχή της να καταγράφει ακόμα και πτώση -14%.

Επίσης, τα CDS της Deutsche Bank (ασφάλιστρα κινδύνου), δηλαδή το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας, καθορίζονται στις 193 μονάδες βάσης, καταγράφοντας απότομη άνοδο κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες ώρες.

Κατά πόσο συνηγορούν τα παραπάνω για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας να χαρακτηριστεί η νέα Credit Suisse, είναι το βασικό ερώτημα.

«Η Deutsche Bank βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και λίγο καιρό, με παρόμοιο τρόπο με την Credit Suisse», δήλωσε στο Reuters ο Stuart Cole, επικεφαλής οικονομολόγος της Equiti Capital. Και πρόσθεσε: «Έχει περάσει από διάφορες αναδιαρθρώσεις και αλλαγές ηγεσίας σε μια προσπάθεια να επανέλθει σε στέρεη βάση, όμως μέχρι στιγμής καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν φαίνεται να έχει πραγματικά αποδώσει».

Παράλληλα, ένα εκτεταμένο sell off υφίστανται και τα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης (AT1), τα οποία βρέθηκαν στο «μάτι» του κυκλώνα μετά την αμφιλεγόμενη διαγραφή τους στην περίπτωση της διάσωσης της Credit Suisse.

Όλαφ Σολτς για Deutsche Bank: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση κατά 10%, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», είπε την ώρα που οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσαν σήμερα πτώση στις αγορές.

Το παράδειγμα της Credit Suisse

Υπενθυμίζεται πως η Credit Suisse υπέστη το πρώτο μεγάλο πλήγμα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να εξαγοραστεί από την ανταγωνίστριά της, τη UBS, βαρύνοντας και τους Ελβετούς, αφού η ελβετική κυβέρνηση, για να υποστηρίξει τον «γάμο» Credit Suisse-UBS δεσμεύτηκε να διαθέσει έως και 109 δισεκατομμύρια φράγκα. Ένα συνολικό βάρος αρκετά μεγάλο για τη χώρα των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μεγάλο sell off και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης

Όλο αυτές οι εξελίξεις έφεραν μεγάλες ρευστοποιήσεις και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης, με τις Commerzbank, Credit Suisse, Societe Generale και UBS να χάνουν από 5% έως και άνω του 8%.

Πιο συγκεκριμένα, οι μετοχές των UBS Group AG και Credit Suisse AG και κατέγραψαν πτώση 6,3% και 6,7%, αντίστοιχα, αφού το Bloomberg News μετέδωσε ότι είναι μεταξύ των τραπεζών που αποτελούν αντικείμενο έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το εάν επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να διαφύγουν κυρώσεις.

Ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας κλυδωνίστηκε μετά την ξαφνική κατάρρευση αυτό τον μήνα δύο αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, κάτι που προκάλεσε φόβους για μετάδοση και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει ότι η αναταραχή διαφέρει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, λέγοντας ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή