«Πράσινο φως» για την επιστροφή κερδών 767 εκατ. από τα ελληνικά ομόλογα – Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου 2020 οι αποφάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα

Η Ελλάδα και οι άλλοι 11 του

Διπλό όφελος αποκόμισε η χώρα από τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα (04/12) στις Βρυξέλλες, καθώς αφ’ ενός εγκρίθηκε η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs) και αφ’ ετέρου εξουσιοδούνται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία για την πιθανή χρήση των κερδών αυτών για επενδυτικά προγράμματα.

Το γεγονός  επεσήμανε σε δήλωσή του και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε ότι:

  • «στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, η πρόοδος, η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και η θετική δυναμική της και αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ».

Ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως «Η έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι αρκετά θετική. Βλέπουμε καλά σημάδια εκεί».  Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Συνολικά, βλέπουμε θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεων, ακόμη και το να ξεπερνιούνται οι μεταμνημονιακοί δημοσιονομικοί στόχοι. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις πριν από το Eurogroup.

Ειδική αναφορά στο θέμα της αλλαγής χρήσης των ομολόγων

Ειδικότερα, στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup γίνεται ειδική αναφορά στο θέμα της αλλαγής χρήσης των ομολόγων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το χρονικό τέλος της διαδικασίας των σχετικών διαβουλεύσεων.

Όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν, «το Eurogroup εξουσιοδοτεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία της πιθανής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), προκειμένου είτε να μειωθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες είτε να χρηματοδοτηθούν αμοιβαία συμφωνηθείσες επενδύσεις, με βάση τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018». Από τη συγκεκριμένη διατύπωση προκύπτει πως η όποια πρόταση θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο (σ.σ. δεν θα επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα).

Τώρα, η εκταμίευση θα πρέπει να εγκριθεί από έξι Κοινοβούλια της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να λάβει την τελική τυπική απόφαση για την αποδέσμευση των χρημάτων, κατά πάσα πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου.

Σταϊκούρας: αναγνωρίστηκε η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας

Μετά την απόφαση αυτή του Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας έκανε από τις Βρυξέλλες την ακόλουθη δήλωση: «Στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί.

Καταγράφηκε η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναδείχθηκε η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

Και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs.

Αποδέσμευση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλαιότερα.

Αυτή η απόφαση εδράζεται στην θετική αξιολόγηση της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του Eurogroup το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς, και προς αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ελληνική οικονομία προχωράει.

Προχωράει με σταθερά και ιεραρχημένα βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της, τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας».

Στο τέλος της Γερμανικής προεδρίας η συζήτηση για τα πλεονάσματα

[more]

Στο μεταξύ, στο τέλος της Γερμανικής προεδρίας (το β’ εξάμηνο του 2020) θα πρέπει να αναμένουμε μία απόφαση του Eurogroup που θα μειώνει από το 2021 τα πρωτογενή πλεονάσματα, εκτιμούν πηγές των Βρυξελλών, με αφορμή τις σημερινές (04/12) διαβουλεύσεις στο τελευταίο Eurogroup του έτους.

Και με αυτή την εκτίμηση θεωρούν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 2020, η αντοχή και η δυναμική της να επιτυγχάνει φιλόδοξους στόχους  σε ένα δυσμενές Ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, αλλά και η εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας για μεταρρυθμίσεις, θα είναι καθοριστική.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “το πάει βήμα – βήμα” και ότι η στόχευσή του για τη μείωση των υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων “κινείται στη λογική των Θεσμών” και έτσι “ακούγεται η φωνή και τα επιχειρήματά του”.

  • Ο κ. Μητσοτάκης έχει αναφερθεί επανηλειμμένως στην ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων από το 2021, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% ή και στο 2%, κάτι που θα απελευθερώσει «επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 2 δισ. ευρώ για την περαιτέρω μείωση των φόρων ή την αύξηση δαπανών όπου κρίνεται απολύτως απαραίτητο, όπως η καταπολέμηση της φτώχειας».

«Το 3,5 % του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει σήμερα κανένα νόημα» επιμένει ο πρωθυπουργός και εξηγεί το σκεπτικό του:

  • «Καταρχάς, η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους είναι εντελώς διαφορετική σήμερα, καθώς έχουμε πολύ χαμηλότερα επιτόκια και πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με παλαιότερα, όταν ο στόχος αυτός είχε συμφωνηθεί (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη, ένας πολιτικός λόγος: Ο στόχος αυτός είχε τεθεί επειδή δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιθέτως, υπάρχει σήμερα ευρεία εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος ότι θα γυρίσουμε πίσω στην περίοδο της δημοσιονομικής χαλαρότητας».

Παράλληλα μιλώντας πρόσφατα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera για την προοπτική επιστροφής μέσα στο 2020 των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) ύψους 0,7% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μπορεί να συμφωνηθεί με τους εταίρους της χώρας «η αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».

Με αυτό το σκεπτικό Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκινά μαραθώνιο διαβουλεύσεων, με στόχο να μπορούν να αξιοποιούνται από το 2020 οι επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις. Η επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να διευθετηθεί το θέμα έως τον Μάρτιο, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να διοχετευθούν τα χρήματα (1,3 δισ. ευρώ ετησίως ή τουλάχιστον μέρος του ποσού αυτού) σε συγκεκριμένες επενδύσεις, οι οποίες θα συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

[/more]

 

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή