Στο κόκκινο “κολυμπά” η Wall Street – H αμερικανική οικονομία απώλεσε 701.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο. Κακά μαντάτα για την οικονομία των ΗΠΑ

Wall Street
Στο ζοφερό κλίμα που δημιουργούν τα αυξανόμενα κρούσματα και οι θάνατοι από την πανδημία, αλλά και την εκτόξευση της ανεργίας , η Wall Street “κολύμπησε” στο κόκκινο και χθες.  Στο μεταξύ, υποβάθμισε τις προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία η Morgan Stanley, καθώς τα μέτρα κοινωνικής απμόνωσης και τα «λουκέτα» των μη αναγκαίων επιχειρήσεων έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο αριθμό Πολιτειών.Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία απώλεσε 701.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, τερματίζοντας απότομα μια περίοδο 113 συνεχών μηνών αύξησης της απασχόλησης καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας έπληξαν επιχειρήσεις και εργοστάσια, επιβεβαιώνοντας ότι η ύφεση είναι καθ’ οδόν.
Όπως έδειξαν εξάλλου τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, η αμερικανική οικονομία έχασε 701.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για απώλεια 83.000 θέσεων εργασίας, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού έχει υποχρεώσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά.
Ο επίσημος δείκτης ανεργίας εκτινάχθηκε τον Μάρτιο στο 4,4%, πολύ υψηλότερα από το χαμηλό 50 ετών του Φεβρουαρίου στο 3,5%. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική οικονομία χάνει θέσεις εργασίας από το Σεπτέμβριο του 2010.
Μάλιστα, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, τα στοιχεία δεν αντανακλούν τον πλήρη αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά εργασίας, εκφράζοντας φόβους ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί σε επίπεδο-ρεκόρ τους επόμενους μήνες. Εχθές, εξάλλου, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 27 Μαρτίου εκτινάχθηκαν στον αριθμό-ρεκόρ των 6,6 εκατομμυρίων.
Παράλληλα, απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Markit για τη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, που κατέγραψε την μεγαλύτερη βουτιά της στην ιστορία της έρευνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης κατρακύλησε στις 39,8 μονάδες στο τέλος του πρώτο τριμήνου από τις 49,4 μονάδες τον Φεβρουάριο. Η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 39,1 μονάδες. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν την ταχύτερη υποχώρηση της δραστηριότητας από την έναρξη της έρευνας τον Οκτώβριο του 2009.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,69% ή 360 μονάδες στις 21.052, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,51% στις 2.488 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,53% στις 7.373 μονάδες.
Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι United Health (-5%) και American Express (-4,2%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδo σημείωσαν οι Pfizer (+2,3%) και Walgreen Boots (+0,9%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «εκτοξεύτηκε» 11,9% στα 28,34 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ανέκαμψε για δεύτερη μέρα μετά από τέσσερις μέρες πτώσης, κατά 0,5% στα 1.645 δολ./oz.Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο κέρδισε 32% ενώ ο χρυσός έχασε 0,5%.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η τράπεζα αναθεωρεί καθοδικά την πρόβλεψη για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στο -3,4% από -2,4% προηγουμένως, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο η πρόβλεψή της κάνει λόγο για -38% από -30%.

Σε ετήσια βάση, η Morgan Stanley αναμένει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2020, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από το 1946.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,59%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 1,1% έναντι του ευρώ στο 1,0847 δολ. από 1,0964 την προηγούμενη μέρα.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή